owoce Archive

Przepis na domowy sok z aronii

Sierpień to czas przygotowywania przetworów na zimę. Nie wyobrażam sobie przeziębienia bez soku z aronii, który nie dość, że jest pyszny, to zawiera wiele cennych składników, zwłaszcza antyoksydantów, zwalczających wolne rodniki. Ponadto aronia skutecznie obniża ciśnienie tętnicze, koi nerwy oraz spowalnia absorpcję glukozy, zatem ...Read More

Przepis na letnie koktajle z mango

Mango jest uważane za najsmaczniejszy owoc na kuli ziemskiej.  Ten owoc egzotyczny stanowi źródło wielu cennych witamin i składników mineralnych, które mają właściwości przeciwutleniające. Pomarańczowy miąższ mango doskonale nadaje się do jedzenia w postaci owoców oraz  jako dodatek do ciast, deserów, lodów i koktajlów. ...Read More

Co jeść na przednówku?

Koniec zimy w czasach, w których żyły nasze prababcie oznaczał jedno – deficyt zapasów spożywczych. W spiżarniach pozostawały resztki kiszonej kapusty, ziemniaków, cebul, czosnku i kwaszonych ogórków. Z tych produktów przygotowywano proste dania, które miały wzmocnić organizm i dodać sił. Okres ten nazywano przednówkiem. ...Read More

Sałatka z kalmarami i pomidorami

Lubicie owoce morza? Ja powoli przekonuję się do ich wyjątkowego smaku. Największą ich zaletą jest to, że są skarbnicą mikroelementów, których niewiele jest w innych produktach spożywczych. Dziś na tapecie kalmary – owoce morza Śródziemnego, cenione przede wszystkim za świetny smak. Idealnie sprawdzają się ...Read More