Czas na przetwory z truskawek

Sezon truskawkowy w pełni. Czas pomyśleć o przygotowaniu przetworów, dzięki czemu będziemy mogli cieszyć się tymi pysznymi owocami również zimą. Aby nie wspominać truskawek z nostalgią, proponuję znaleźć czas na domowe konfitury, kompoty i mrożonki. Zajmie to z pewnością kilka dni, ale czego nie robi się dla ulubionych smaków dzieciństwa.

truskawki

źródło: pixabay.pl

Kompot truskawkowy

Jeżeli dysponujecie dużą ilością truskawek i macie trochę miejsca w piwnicy lub w szafkach kuchennych, polecam przygotowanie zapasów kompotów. Przepis jest bardzo prosty: truskawki myjemy, usuwamy szypułki i napełniamy nim wyparzone litrowe słoiki mniej więcej do połowy. Każdy słoik zasypujemy ok. 4 łyżkami cukru i zalewamy wrzątkiem. Na koniec pasteryzujemy, gotując  słoiki w garnku z wodą przez około 20 minut. Gotowe! Kompot truskawkowy to najlepszy napój dla dzieci i zdrowa alternatywa dla słodkich soków i nektarów z kartonu. Domowy kompot zawiera w sobie żadnych konserwantów, słodzików i syropu fruktozowego. To pyszny napój dla każdego!

Dżem błyskawiczny

Zamknięcie smaku truskawek w słoiczku z konfiturą to drugi sposób na przygotowanie smacznych przetworów. Przepis ten jest bardzo łatwy i szybki, ponieważ przy użyciu żelfiksu, dzięki któremu konfitura powstanie w mgnieniu oka. Potrzebujecie jedynie: 1 kg truskawek, opakowanie żelfiksu, 300 gram cukru białego i laskę wanilii. Owoce należy starannie umyć, opłukać i usunąć szypułki. Przełożyć do garnka i wsypać żelfiks oraz cukier. Wszystko starannie wymieszać, doprowadzając do wrzenia. Konfiturę gotować na małym ogniu przez 3 minuty, stale mieszając. Na koniec dodać odrobinę wanilii. Napełnić słoiki i zamknąć. Gotowe!

Mrożonki z truskawek

Aby cieszyć się smakiem owoców przez cały rok, warto je zamrozić do pudełek i/lub woreczków. Najpierw oczywiście staranie umyć owoce, osuszyć na papierze – im będą mniej mokre, tym lepiej.  Następnie trzeba je ułożyć do pudełek (np. po lodach) w taki oto sposób – owoc obok owocu. Później truskawki trzeba zasypać 2-3 łyżkami cukru i włożyć do zamrażarki, wcześniej podpisując markerem każdy pojemnik. Zimą można wykorzystać te mrożonki do domowych wypieków, m.in. ciasta drożdżowego lub smothie i koktajli.

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *