PRODUKTY SPOŻYWCZE Archive

Naturalny antybiotyk na przeziębienia – miód z kurkumą

Sezon zachorowania na przeziębienie w pełni. Aby zwalczyć wirusy, które wywołują infekcje, warto sięgać po naturalne sposoby.  Mieszanka kurkumy z miodem to naturalny antybiotyk, który może być stosowany jako środek przeciwzapalny oraz wzmacniający układ odpornościowy.  Można ją zażywać zapobiegawczo lub w stanach wystąpienia infekcji ...Read More

Przepis na wigilijne ciasto – strucla makowa

Mak w kuchni polskiej pojawia się bardzo często na wigilijnym stole. Symbolizuje płodność i dostatek, a w kulturze słowiańskiej od wieków był uznawany za roślinę życia oraz śmierci, która dzięki właściwościom halucynogennym pomaga połączyć się z zaświatem. Mak, a dokładniej masa makowa, może być ...Read More

Parmezan – włoski ser niezastąpiony w kuchni

Parmezan to najpopularniejszy ser na świecie.  Ma szerokie zastosowanie w kuchni włoskiej – jako podstawowy składnik makaronów, pizzy, sałatek oraz wielu innych dań. W Polsce również ma swoje grono wielbicieli – jest ceniony za wyrazisty (nieco ostry) smak, który świetnie komponuje się ze świeżymi ...Read More