Przygodę z kaszą bulgur w kuchni rozpoczęłam niecały rok temu. Po raz pierwszy kupiłam produkt w sklepie ze zdrową żywnością, obecnie kasza jest dostępna w każdym markecie. Bulgur swoją strukturą przypomina kuskus, jej ziarna mają charakterystyczną żółto-brązową barwę o lekko orzechowym smaku. Ten rodzaj kaszy jest nie tylko bardzo syty, ale także ma cenne właściwości – zawiera wiele witamin i mikroelementów. Zapraszam do spróbowania przepisu na sałatkę owocową z dodatkiem kaszy bulgur.

źródło: https://www.bettycrocker.com/
Kasza bulgur – gotowanie
Jeżeli mamy w domu kaszę gruboziarnistą, wówczas należy ją ugotować w roztworze lekko osolonej wody (2 szklanki wrzątku). Czas gotowania tego rodzaju kaszy to od 6 do 8 minut. Drobnoziarnistą kaszę bulgur wystarczy przygotować w półtorej szklanki wrzątku. Następnie ziarna powinny pozostać w garnku z wodą na ok. 20 minut – aż spęcznieją. Do ugotowania kaszy można użyć mleka zamiast wody i wykorzystać taką kaszę do przygotowania dania na słodko.
Kasza bulgur – sałatka
Składniki:
- 1 szklanka kaszy bulgur,
- 1 szklanka wrzącej wody,
- 1 szklanka orzechów nerkowca,
- 2 duże jabłka,
- 3 mandarynki,
- 3 łyżki ziarenek granatu,
- syrop z agawy,
- sok z cytryny.
Przygotowanie:
Kaszę bulgur należy wypłukać i zalać podwójną ilością wody. Następnie na wolnym ogniu kaszę należy gotować przez około 15 minut. Po tym bulgur trzeba odcedzić i zalać zimną wodę.
Jabłko obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Mandarynki obrać i podzielić na kawałki. Z owocu granatu wydobyć ziarenka.
W szklance zmieszać ze sobą ½ szklanki soku z cytryny oraz syrop z agawy.
Wszystkie składniki należy połączyć ze sobą i polać sosem.
Sałatkę należy zjeść od razu. Smacznego 🙂
Kasza bulgur to niezwykle cenne źródło magnezu, potasu, wapnia i sodu. Ogromną zaletą tej kaszy jest także bogactwo witamin z grupy B, które wraz z magnezem koją nerwy oraz korzystnie wpływają na pracę układu nerwowego.
Kasza bulgur cieszy się w Polsce coraz większą popularnością. Ze względu na jej orzechowy smak można ją dodawać do sałatek, zup oraz sosów, a także do dań mięsnych, zwłaszcza drobiowych.