Przystawki sylwestrowe z łososiem w roli głównej

Przystawki na zimno lub na ciepło to idealne rozwiązanie dla zabieganych pań domu, które nie mają zbyt wiele czasu na przygotowanie pracochłonnych dań sylwestrowych. Łatwe w wykonaniu przystawki nie muszą być mało efektywne, co więcej mogą zachęcać gości swoim wyjątkowym wyglądem i smakiem. Ostatnio łosoś norweski wiedzie prym na liście składników, z których można przygotować różnego rodzaju przystawki, szczególnie te podawanane na zimno. Dziś na tapecie kilka pomysłów na przystawki z łososia norweskiego.

źródło: pixabay.pl

źródło: pixabay.pl

Rolada z łososia i z sosem chrzanowym

źródło: Pinterest

źródło: Pinterest

Do przygotowania przystawki potrzebne będą następujące składniki:

  • 4 plastry łososia wędzonego,
  • sos chrzanowy,
  • sok z cytryny,
  • kiełki rzodkiewki,
  • ser feta.

Przygotowanie

Ser feta mieszamy z sosem chrzanowym oraz sokiem z cytryny (wystarczą 2 łyżeczki). Masę serowo-chrzanową wykładamy na plastry z wędzonego łososia i zawijamy w roladki. Układamy na talerzyku, posypujemy kiełkami rzodkiewki. Gotowe!

Roladka z łososia i ze szpinakiem

źródło: Pinterest

źródło: Pinterest

Do przygotowania przystawki potrzebne będą następujące składniki:

  • 20 dag wędzonego łososia w plastrach,
  • 15 dag mrożonego i rozdrobnionego szpinaku,
  • 20 dag pikantnego sera żółtego,
  • 40 dag twarogowego serka naturalnego.

Przygotowanie

Jajko ubijamy do miseczki. Żółty ser ścieramy na dużych oczkach i mieszamy z jajkiem. Masę wylewamy na blachę – wcześniej wyłożoną papierem do pieczenia. Rozmrożony szpinak odciskamy i wykładamy na masę jajeczną.  Pieczemy przez około 15 minut w piekarniku w temperaturze 170 stopni Celsjusza.  Na tak powstałym omlecie (nieco przestudzonym) rozsmarowujemy warstwę serka naturalnego i rozkładamy plastry z łososia. Wszystko zwijamy w roladkę i zawijamy w folię aluminiową.

Jajko faszerowane łososiem

źródło: Serious Eats

źródło: Serious Eats

Do przygotowania przystawki potrzebne będą następujące składniki:

  • 7 jajek,
  • koper,
  • łosoś wędzony,
  • cytryna,
  • majonez,
  • sól,
  • pieprz.

Przygotowanie

Jajka gotujemy na twardo. Czekamy, aż będą ostudzone. Łososia wędzonego (np. w postaci plastrów) kroimy na małe maski i wrzucamy do miseczki.  Koper szatkujemy i dodajemy do tego samego naczynia. Do miseczki dodajemy również 4 łyżki majonezu, 3 łyżki soku z cytryny. Wszystkie składniki mieszamy, aż powstanie farsz. Każde jajko dzielimy na 2 części i wydrążamy w nich dołki, w które wkładamy farsz z łososia. Jajka możemy udekorować natką pietruszki lub zielonymi oliwkami.

 

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *