Przystawki na zimno lub na ciepło to idealne rozwiązanie dla zabieganych pań domu, które nie mają zbyt wiele czasu na przygotowanie pracochłonnych dań sylwestrowych. Łatwe w wykonaniu przystawki nie muszą być mało efektywne, co więcej mogą zachęcać gości swoim wyjątkowym wyglądem i smakiem. Ostatnio łosoś norweski wiedzie prym na liście składników, z których można przygotować różnego rodzaju przystawki, szczególnie te podawanane na zimno. Dziś na tapecie kilka pomysłów na przystawki z łososia norweskiego.
Rolada z łososia i z sosem chrzanowym
Do przygotowania przystawki potrzebne będą następujące składniki:
- 4 plastry łososia wędzonego,
- sos chrzanowy,
- sok z cytryny,
- kiełki rzodkiewki,
- ser feta.
Przygotowanie
Ser feta mieszamy z sosem chrzanowym oraz sokiem z cytryny (wystarczą 2 łyżeczki). Masę serowo-chrzanową wykładamy na plastry z wędzonego łososia i zawijamy w roladki. Układamy na talerzyku, posypujemy kiełkami rzodkiewki. Gotowe!
Roladka z łososia i ze szpinakiem
Do przygotowania przystawki potrzebne będą następujące składniki:
- 20 dag wędzonego łososia w plastrach,
- 15 dag mrożonego i rozdrobnionego szpinaku,
- 20 dag pikantnego sera żółtego,
- 40 dag twarogowego serka naturalnego.
Przygotowanie
Jajko ubijamy do miseczki. Żółty ser ścieramy na dużych oczkach i mieszamy z jajkiem. Masę wylewamy na blachę – wcześniej wyłożoną papierem do pieczenia. Rozmrożony szpinak odciskamy i wykładamy na masę jajeczną. Pieczemy przez około 15 minut w piekarniku w temperaturze 170 stopni Celsjusza. Na tak powstałym omlecie (nieco przestudzonym) rozsmarowujemy warstwę serka naturalnego i rozkładamy plastry z łososia. Wszystko zwijamy w roladkę i zawijamy w folię aluminiową.
Jajko faszerowane łososiem
Do przygotowania przystawki potrzebne będą następujące składniki:
- 7 jajek,
- koper,
- łosoś wędzony,
- cytryna,
- majonez,
- sól,
- pieprz.
Przygotowanie
Jajka gotujemy na twardo. Czekamy, aż będą ostudzone. Łososia wędzonego (np. w postaci plastrów) kroimy na małe maski i wrzucamy do miseczki. Koper szatkujemy i dodajemy do tego samego naczynia. Do miseczki dodajemy również 4 łyżki majonezu, 3 łyżki soku z cytryny. Wszystkie składniki mieszamy, aż powstanie farsz. Każde jajko dzielimy na 2 części i wydrążamy w nich dołki, w które wkładamy farsz z łososia. Jajka możemy udekorować natką pietruszki lub zielonymi oliwkami.