Jogurt grecki – 5 zdrowotnych właściwości

Jogurt typu greckiego jest chętnie stosowany w kuchni polskiej jako zamiennik śmietany – do sosów, zup i deserów. Ten gęsty, kremowy jogurt wytwarza się z beztłuszczowego mleka za pomocą dodawania do niego żywych kultury baterii. To one nadają mu właściwości zdrowotnych. Poniżej 5 powodów, dla których warto jeść jogurt naturalny każdego dnia.

źródło: https://pixabay.com

źródło: https://pixabay.com

1. Ogromna zawartość białka

Jogurt typu greckiego jest nieco inaczej produkowany niż jogurt naturalny. Proces fermentacji jogurtu greckiego odbywa się już w opakowaniu, dlatego jest w nim znacznie więcej białka niż w naturalnym. Dobry jogurt grecki zawiera nawet dwa razy więcej białka niż jogurt naturalny. To pozytywna informacja dla osób, które są na diecie i dbają o sylwetkę, ponieważ białko reguluje przemianę materii oraz bierze udział w budowie mięśni.

2. Wzmacnia odporność organizmu

Dzięki zawartości żywych kultury baterii, jogurt może wzmacniać układ odpornościowy w okresie infekcji. Bakterie jogurtu greckiego nie zakwaszają, ale zabezpieczają organizm przed rozwojem w przewodzie pokarmowym baterii chorobotwórczych. A przecież wiele infekcji ma swoje źródło właśnie w jelitach.

źródło: https://pixabay.com

źródło: https://pixabay.com

3. Ma działanie przeciwbiegunkowe

Jogurt typu greckiego jest często zalecany podczas antybiotykoterapii. Dzięki zawartości probiotyków, może przeciwdziałać biegunce i dlatego jest stosowany, aby zapobiec zaburzeniom jelitowym. Nabiał ten jest lekkostrawny, zabezpiecza błony śluzowe jelit przez bateriami.

źródło: https://pixabay.com

źródło: https://pixabay.com

4. Nie zawiera dużo tłuszczu

Jogurt ten zawiera ok. 10% tłuszczu, który jest bardzo ważny w codziennej diecie, aby rozpuścić witaminy, takie jak: A, D, E i K. Warto zatem dodawać do jogurtu  orzechy, migdały, otręby i owoce – zarówno w postaci świeżej i suszonej.

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *