warzywa Archive

Olej z pestek z dyni – sprawdź, czego o nim nie wiesz!

Ciemnozielony olej o charakterystycznym orzechowym smaku to skarb medycyny naturalnej. Jest coraz częściej stosowany w kuchni polskiej, posiada wiele właściwości zdrowotnych oraz kosmetycznych. Nazywany „zielonym złotem” jest niezwykle cennym źródłem kwasów tłuszczowych, antyoksydantów, witamin oraz minerałów.  Co warto wiedzieć o oleju dyniowym i jak ...Read More

Kupuj żywność od polskich rolników

Żywność prosto od rolnika jest najzdrowsza i najsmaczniejsza. Przekonuje się o tym coraz więcej polskich konsumentów – nie tylko kupujących na lokalnych targach i giełdach owocowo-warzywnych. Niektóre fabryki żywności zaopatrują się u rolników w wiele produktów spożywczych. Rolnicy coraz śmielej prowadzą uprawy żywności lokalnej ...Read More

Chrzan domowej roboty

Chrzan na stole wielkanocnych to już tradycja. Niegdyś tarcie białych korzeni tej rośliny przed świętami Wielkiej Nocy było obowiązkowym elementem przygotowań każdej gospodyni. Chrzan w kuchni polskiej zajmuje szczególne miejsce, przede wszystkim świetnie smakuje z jajkami i wędlinami – podstawowymi produktami niedzielnego śniadania wielkanocnego. ...Read More