Najlepszy kompot z rabarbaru

Kompot z rabarbaru to moje kulinarne must have każdego lata.  Jest pyszny, ma lekko kwaśny smak i świetnie orzeźwia podczas upałów. Co więcej – ma wiele właściwości leczniczych, m.in. oczyszcza i odkaża organizm,  podnosi odporność, usprawnia trawienie, a po upieczeniu ma właściwości antynowotworowe dzięki obecnym w nim polifenolom. Korzeń rabarbaru można stosować jako lekarstwo dezynfekujące przewód pokarmowy.

pokrojony rabarbar

źródło: https://pixabay.com

Przepis na kompot z rabarbaru

Składniki:

  • 300 gram rabarbaru,
  • 1 litr wody mineralnej,
  • 1 łyżka cukru waniliowego,
  • 4 łyżki cukru lub 2 łyżki miodu,
  • 3 plasterki z cytryny i pomarańczy,
  • listek mięty,
  • kostki lodu.

Przygotowanie:

Rabarbar umyć i odciąć liście, które trzeba wyrzucić do kosza. Korzeń rośliny pokroić na 1 cm kawałki. Do garnka wlać 1 litr wody i wsypać cukier, który należy podgrzać przez kilka minut na średnim ogniu. Później dodać do garnka łodygi rabarbaru i wymieszać z rozpuszczonym cukrem.  Smażyć tak przez 2-3 minuty. Następnie wlać wodę (około 1 litra)  i zagotować wszystko, zmniejszając ogień i dodając po 2-3 minutach cukier waniliowy. Gdy rabarbar zmięknie, wlać sok z cytryny.  Tłuczkiem lub blenderem  należy rozgnieść w garnku rabarbar, aby całkowicie puścił sok.  Podgotować jeszcze przez minutę. Wówczas przez sitko należy przecedzić kompot i poczekać aż wystygnie. Napój przelać do dzbanka, udekorować plasterkiem pomarańczy i cytryny oraz liściem mięty. W upalne dni kompot warto schłodzić kostkami lodu.

Dla kogo kompot z rabarbaru?

Napój z rabarbaru może być pomocny w leczeniu zaparć przewlekłych i innych dolegliwości układu pokarmowego.  Kompot poprawia metabolizm i dobrze wpływa na pracę wątroby. Jest szczególnie zalecany osobom, które mają niską odporność oraz dzieciom mającym robaki.

Kto nie powinien jeść rabarbaru?

Surowego rabarbaru nie powinno się jeść codziennie, gdyż zawiera szczawiany, które wiążą wapń i usuwają go z organizmu.  Zbyt częste spożywanie tej rośliny może być przyczyną zaburzeń w przyswajaniu żelaza. Lekarze zalecają, aby rabarbar unikały osoby chorujące na osteoporozę i reumatyzm oraz mające niedokrwistość.  Z pewnością, rabarbar w dużej ilości może szkodzić kobietom w ciąży oraz karmiącym piersią.

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *