Uprawa rzeżuchy w domu krok po kroku

Nie wiem jak Wy, ale ja nie wyobrażam sobie Świąt Wielkiej Nocy bez zielonej łączki rzeżuchy. Wyhodowana własnoręcznie nie tylko ładnie wygląda na stole, ale także świetnie smakuje i ma właściwości lecznicze. Rzeżucha jest bardzo łatwa do uprawy – szybko rośnie, nie ma dużych wymagań, a nasiona są ogólnodostępne.  Zatem do dzieła!

rzeżucha na kanapce

źródło: pixabay.pl

Rzeżucha należy do rodziny kapusiowatych, jest rośliną jednoroczną, jej nasiona potrzebują ok. 5-6 dni do wykiełkowania.  Poniżej mały poradnik – jak wysiać rzeżuchę w domu.

Po pierwsze, zakup nasion rzeżuchy

Kupując nasiona rzeżuchy, warto zwrócić uwagę na termin ważności. Przeterminowane torebki z nasionami lepiej od razu wyrzucić, bo jest mała szansa na to, że roślina wykiełkuje. Nasiona rzeżuchy kupicie w każdym sklepie.

Po drugie, pojemnik do uprawy

Duży i płaski pojemnik sprawdzi się najlepiej do wysiania rzeżuchy.  Wystarczy pokrywka ze słoika lub głęboki talerzyk albo salaterka.

Po trzecie, podłoże na nasiona

Podłoże do uprawy rzeżuchy powinno być wilgotne, zatem konieczne będzie zwilżanie. Najlepiej sprawdzi się naczynie, które wyłożymy watą lub ligniną.

Po czwarte, wysiew nasion

Nasiona rzeżuchy sieje się bardzo często – tak, aby jedno nie wchodziło na drugie. Należy je rozsypać równomiernie na wacie, aby nie było widać żadnych prześwitów. Na koniec warto spryskać je wodą.

Po piąte, miejsce na uprawę

Posiana rzeżucha powinna stać w ciepłym i dobrze nasłonecznionym miejscu – najlepiej na parapecie. Jeżeli chcecie, aby roślina zeszła nieco szybciej, należy ją przykryć folią, w której powinno się zrobić dziurki, przez jakie będzie odparowywać namiar wilgoci.

Po szóste, pielęgnacja

Rzeżuchę należy doglądać co drugi dzień, zwłaszcza gdy jest przykryta folią aluminiową. Warto sprawdzać stan nasionek i uważać, by nie spleśniały. Uwaga! Codziennie należy zwilżać nasiona i spryskiwać je wodą, aby podłoże było wilgotne przez cały czas.  Po 2-3 dniach powinny pojawi się kiełki, z których po 5-6 dniach urośnie roślina.

Rzeżuchę można wykorzystywać w kuchni na wiele sposobów, m.in. do sałatek, zup, surówek, past rybnych i jajecznych. Wszystkim znana jest rzeżucha w połączeniu z twarożkiem. Dzięki ostremu i nieco pikantnemu, roślina może poprawić apetyt niejednemu niejadkowi. Rzeżucha jest nieoceniona wiosną – wzmacnia i oczyszcza organizm. Zachęcam do domowych upraw! To naprawdę proste!

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *