Mleczny koktajl truskawkowy

pinterest

pinterest

Uwielbiam mleko w każdej postaci. W letnie wieczory urozmaicam sobie jego smak przygotowując koktajl z truskawkami. Mleczny napój mogę pić codziennie – na śniadanie, na obiad i na kolacje. Śmiało zastępuje tradycyjną szklankę mleko o poranku i miskę musli. Genialnie sprawdza się jako deser i orzeźwiający napój. Tradycyjny koktajl truskawkowy przygotowuje się na bazie naturalnego mleka krowiego i świeżych truskawek (najlepiej pochodzących z upraw ekologicznych). Chyba brzmi pysznie?


Truskawki są nie tylko smaczną letnią przekąską, ale i prawdziwą bombą witaminową. Zaskoczeniem jest dla mnie to, że te sezonowe owoce zawierają więcej witaminy C niż cytryna i grejpfrut. Ponadto w truskawkach znajdują się sole mineralne, które korzystnie działają na przemianę materii i oczyszczanie jelit z resztek pokarmowych. W truskawkach znajduje się ogromna dawka witaminy PP, a nawet żelazo i fitocydy (związki o właściwościach bakteriobójczych). Ale to nie wszystko! Truskawki w medycynie ludowej były prawdziwym panaceum na niektóre dolegliwości. W połączeniu z mlekiem idealnie wpisują się w zdrowe menu zarówno dziecka, jak i dorosłego.

Koktajl truskawkowy jest lekkostrawny, dietetyczny i szalenie zdrowy. Myślę, że może być komponentem diety oczyszczającej. Sprawdźcie czego potrzebujecie.

Składniki:
-300 gram truskawek,
– 800 ml zimnego mleka,
– listek mięty.

Przygotowanie:
Owoce myjemy pod ciepłą wodą, a następnie osuszamy. W blenderze miksujemy owoce, aż powstanie zwarte masa truskawkowa. Dolewamy mleko i razem mieszamy. Przelewamy koktajl do szklanki i dekorujemy miętą. Gotowe!

Alternatywą dla chudego mleka może być jogurt naturalny. Koktajl możemy lekko dosłodzić miodem, jeżeli lubimy wersje na słodko.

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *