Zupa grzybowa to danie, które koniecznie musi znaleźć się na wigilijnym stole w mojej rodzinie. Ta tradycyjna zupa jest przygotowywana w domu od pokoleń – zawsze z suszonych grzybów, zebranych podczas jesiennych wycieczek do lasu. W tym roku natura obdarowała nas hojnie pysznymi grzybami, zatem zupa będzie „na bogato”. Ten przepis na zupę grzybową jest bardzo łatwy, czas przygotowania wynosi około 2 godzin. Zatem do dzieła!

źródło: https://pixabay.com/
Składniki:
- 50 gram suszonych grzybów (u mnie podgrzybki, kurki i prawdziwki),
- włoszczyzna,
- 2 cebule średniej wielkości,
- 5 łyżek śmietany (może być 30% lub 36%),
- 2 łyżki masła,
- pieprz do smaku,
- sól do smaku,
- 2 liście laurowe,
- kilka ziarenek ziela angielskiego,
- natka pietruszki (może być mrożona),
- sól do smaku.
Przygotowanie:
- Grzyby dokładnie płuczemy, usuwamy z nich resztki zabrudzeń, wkładamy do naczynia i zalewamy zimną wodą. Grzyby pozostawiamy w miseczce na około godzinę (najlepiej na całą noc). Uwaga! W Wigilię grzyby muszą być odsączone, a wodę nie wylewamy, tylko wykorzystujemy do bulionu. Grzyby kroimy na mniejsze kawałki, ale niezbyt drobne.
- Przygotowujemy składniki na włoszczyznę: cebulę kroimy w piórka, marchewkę i pietruszkę obieramy, a następnie kroimy w kostkę. Cebulę wrzucamy do rondla i rozgrzewamy na kilku łyżkach masła – aż się zeszkli i wrzucamy grzyby, które należy smażyć przez kilka minut, aż pojawi się ich charakterystyczny zapach. Do garnka wlewamy wodę z grzybów i dodajemy marchewkę oraz pietruszkę. Gotujemy bulion, wrzucamy do garnka zarumienioną cebulę oraz usmażone grzyby. Gotujemy przez około pół godziny i zdejmujemy z ognia. Uwaga! Grzyby powinny być miękkie!
- Przyprawiamy i zagęszczamy zupę. Do miseczki wlewamy śmietanę i kilka łyżek zupy – miksujemy w blenderze i ponownie wlewamy do garnka z zupą, aż stanie się ona gęsta. Ważne jest to, aby śmietanę wlać do niezbyt gorącej zupy, dzięki temu zapobiegniemy ewentualnemu zważeniu się dania. Na koniec zupę doprawiamy solą, pieprzem i wsypujemy do niej łyżkę drobno pokrojonej pietruszki.
Zupę grzybową polecam podawać z ugotowanym makaronem. Ważne jest to, aby makaron nie był zbyt duży, bo wtedy jego nadmiar na talerzu może znacznie zmienić jego smak.