Pomelo jest największym owocem egzotycznym z rodziny cytrusów. Nazywany pomarańczą olbrzymią, może ważyć nawet 2 kg i mieć średnicę 25 cm. Wyglądem przypomina bardziej grejpfrut niż pomarańczę – jednak miąższ pomelo jest bardziej słodki i mniej kwaśny niż grejpfruta. Ma kolor biały, czasami też czerwony, a jego skórka może mieć nawet 5 cm grubości. Pomelo nie tylko wyróżnią się rozmiarem, ale także właściwościami zdrowotnymi – zawiera ogromną ilość witaminy C, która wspomaga układ odpornościowy.
Pomelo wzmacnia odporność
Nie jest tajemnicą, że w owocach cytrusowych znajduje się wiele witaminy C. Najwięcej tego drogocennego składnika znajdziecie właśnie w pomelo. Podobno wystarczy zjeść 100 gram tej witaminy, aby pokryć niemal 100% dziennego zapotrzebowania na tą substancję. Dzięki zawartości witaminy C, owoc ten wzmacnia odporność, wspomaga leczenie grypy oraz przeziębienie. Zamiast więc łykać witaminę C w postaci tabletek, warto regularnie jeść cytrusy, dostarczając tym samym naturalnych substancji.
Pomelo odchudza
W okresie jesienno-zimowym spada nasza aktywność, znacznie częściej decydujemy się na zostanie w domu pod kocem niż pójście na spacer. Nierzadko zauważamy, że przybyło nam kilka kilogramów. Tymczasem wystarczy zdrowa dieta bogata w warzywa i owoce. Wiele produktów ma odchudzają moc. Jednym z nich jest pomelo, które zawiera enzymy ograniczające wchłanianie skrobi z pożywienia oraz pomagają redukować ilość cukru, jaka dostaje się do krwi. Błonnik zawarty w skórce cytrusa zwiększa uczucie sytości.
Pomelo wzmacnia serce
Owoc ten zawiera także potas – pierwiastek niezbędny dla prawidłowego funkcjonowania serca i utrzymania odpowiedniego ciśnienia krwi. Ciekawe jest to, że pomelo zawiera prawie tyle samo potasu, co pomidory. Może być niezbędnym składnikiem diety osób walczących z nadciśnieniem. Pektyny znajdujące się w miąższu tego owocu zapobiegają rozwojowi miażdżycy.
Pomelo zapobiega rakowi
Zimą nasza dieta jest bardzo często uboga w owoce, które przecież zapobiegają zachorowaniu na choroby nowotworowe ze względu na dużą zawartość antyoksydantów. W pomelo znajduje się sporo bioflawonoidów – przeciwutleniaczy hamujących rozwój komórek nowotworowych. Najwięcej tych cennych substancji mieści się w błonie tego cytrusa, która przez wielu jest niestety niejadana ze względu na bardzo gorzki smak.
Źródło ikony wpisu: fotolia.com