Czarny bez to popularny krzew w Polsce, którego owoce i kwiaty są wykorzystywane w ziołolecznictwie. To nieocenione wciąż remedium na przeziębienie, bo działa przeciwgorączkowo, napotnie i wzmacniająco. Sok z czarnego bzu to naturalna alternatywa dla aspiryny, stymuluje gruczoły potowe do pracy, wpływa na obniżenie gorączki. Dziki bez to najlepszy sposób na wzmocnienie odporności, zapobieganie infekcjom i zwalczanie niektórych wirusów.
Sok z czarnego bzu
Czarny bez ma dość szerokie zastosowanie w medycynie naturalnej. Owoce zbieramy latem (lipiec, sierpień) zwracając uwagę na ich kolor (tylko czarnofioletowe nadają się do spożycia, zielone i niedojrzałe są trujące). Nie wolno jeść czarnego bzu na surowo, gdyż zawiera sambunigrynę – składnik powodujący nudności. Owoce bzu najlepiej smakują w postaci syropów i nalewek.
Aby przygotować sok z czarnego bzu, należy najpierw umyć owoce i gotować je pod przykryciem przez około 45 minut, aż popękają i zmiękną. Następnie powinniśmy starannie odcedzić owoce, a sok zagotować z cukrem. Na 1 litr płynu przypada około 0,5 kilograma cukru. Gorący sok wlewamy do butelki i pasteryzujemy przez około 30 minut. Przygotowany sok z bzu jest naturalnym lekiem o działaniu przeciwgorączkowym. Można go stosować podczas schorzeń układu oddechowego (nieżyty nosa, bóle gardła). Sok z czarnego bzu dobrze smakuje dodany do herbaty – w takiej postaci wzmocni nasz organizm podczas choroby.
Substancje aktywne w bzie
Owoce bzu są najbogatszym źródłem antyoksydantów, zawiera dużo witaminy C (więcej niż owoce cytrusowe). Ponadto syrop z czarnego bzu może być regularnie pity przez kobiety w ciąży, ponieważ występuje w nim kwas foliowy, niezbędny w procesie syntezy białek. Osoby, którym doskwierają problemy z widzeniem, mogą również wzmocnić wzrok, spożywając dżem z bzu. Duża zawartość antocyjanów oraz beta-karotenu korzystnie wpływa na oczy. Ponadto w czarnym bzie znajduje się witaminą H, PP oraz kilka witamin z grupy B. Jest cennym źródłem żelaza, wapnia, magnezu oraz potasu.
Kilka łyżek soku z czarnego bzu w herbacie to świetny sposób na lepszą odporność. Jeżeli nie posiadamy domowych przetworów, warto udać się do apteki i zakupić syrop z czarnego bzu, można pić go niemalże codziennie.