Boczniaki – zdrowa alternatywa dla kotleta schabowego

Boczniaki to niezwykłe grzyby, które mają właściwości lecznicze, takie jak: obniżenie poziomu cholesterolu i cukru we krwi oraz niszczenie komórek nowotworowych. W przeciwieństwie do grzybów leśnych, boczniaki są źródłem białka, nienasyconych kwasów tłuszczowych, a nawet witamin i soli mineralnych. Warto je włączyć do swojego jadłospisu – chociażby jako alternatywę dla polskiego schabowego 🙂

Boczniaki - źródło białka, które aż w 70% jest przyswajane przez organizm człowieka (źródło: pixabay.pl)

Boczniaki – źródło białka, które aż w 70% jest przyswajane przez organizm człowieka (źródło: pixabay.pl)

Boczniaki – właściwości odżywcze

Boczniaki to źródło dobrze przyswajalnego białka oraz witamin z grupy B, witaminy C i  witaminy D. Ponadto zawierają takie sole mineralne, jak: wapń, żelazo, magnez, fosfor, selen, cynk  i sód. W grzybach tych znajduje się ogromna ilość kwasów alfa-linolenowych, wchodzących w skład nienasyconych kwasów tłuszczowych. Badania dowodzą, że boczniaki mogą być naturalnym lekarstwem na obniżenie stężenia cholesterolu we krwi oraz poziomu cukru. Ponadto grzyby te zawierają przeciwutleniacze, których zadaniem jest chronić komórki organizmu przed starzeniem się. Ciekawe jest to, że badacze ze Słowacji wyizolowali z grzybów substancję, zwaną beta-glukanem, która zwalcza niektóre nowotwory. Boczniaki zatem warto jeść o każdej porze roku, tym bardziej że są dostępne  w polskich sklepach przez cały rok.

Boczniaki –wykorzystanie w kuchni

Tak samo, jak grzyby leśne, boczniaki można zastosować do sałatek, zup, farszów do pierogów, krokietów i naleśników. Świetnie sprawdzają się do dań chińskich i tajskich. Można je także marynować i suszyć na zimę. Dobrze smakują jako składnik  jajecznicy lub omletu na śniadanie.

W Polsce dostępne są dwa gatunki boczniaków – cytrynowe i ostrygowate. W lasach można je spotkać w okresie października i listopada – rosną na pniach drzew liściastych, mają kształt muszli oraz barwę – od popielatej po ciemnoszarą. Jednak najbezpieczniej zakupić grzyby pochodzące z certyfikowanych upraw.

Najsmaczniejsze są kapelusze boczniaków. Im starsze grzyby, tym bardziej łykowate. Należy je delikatnie myć, bo szybko wsiąkają wodę. Kapelusze boczniaków są świetną propozycją obiadową zamiast schabowego. Boczniaki smakują bardzo podobnie, jak tradycyjny, polski kotlet. Są szybkie w przygotowaniu – grzyby macza się w jajku, następnie w bułce; smaży się na gorącym tłuszczu, zaczynając od strony pokrytej blaszkami aż kolor stanie się złocisty. Usmażone kotlety z boczniaków należy osuszyć na ręczniku papierowym. Gotowe 🙂

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *