Mak w kuchni polskiej pojawia się bardzo często na wigilijnym stole. Symbolizuje płodność i dostatek, a w kulturze słowiańskiej od wieków był uznawany za roślinę życia oraz śmierci, która dzięki właściwościom halucynogennym pomaga połączyć się z zaświatem. Mak, a dokładniej masa makowa, może być bazą dla świątecznych ciast i dań. Kutia, łazanki lub makowiec – to przysmaki, które przygotowywane są w wielu domach w ten wyjątkowy dzień. Dziś na tapecie strucla makowa – świetnie pasuje jako wigilijny deser oraz sprawdzi się na co dzień jako smakołyk do kawy.
Makowce w kuchni polskiej występują w różnej postaci. Wypiekane są z ciasta kruchego, drożdżowego i francuskiego. Mogą być zwijane i lukrowane lub polewane czekoladą bądź masą marcepanową. Ja polecam Wam mój sprawdzony przepis na struclę makową z ciasta drożdżowego.
Składniki
Ciasto
- 500 gram mąki,
- 15 gram świeżych drożdży,
- ½ szklanki cukru,
- 1 łyżeczka cukru waniliowego,
- szklanka mleka,
- 2 jajka,
- 60 gram masła.
Masa makowa
- 700 gram suchego maku,
- 2 białka,
- kilka kropel olejku migdałowego,
- 1 łyżeczki cynamonu,
- skórka pomarańczowa kandyzowana,
- 50 gram orzechów włoskich,
- 3 łyżki miodu,
- 100 gram rodzynków.
Lukier
- pół szklanki cukru pudru,
- 3 łyżki wody zmieszanej z sokiem z cytryny.
Przygotowanie
- Drożdże kruszymy do małej miseczki, dodajemy ciepłe mleko oraz 3 łyżki cukru i kilka łyżek mąki. Wszystkie składniki mieszamy i odstawiamy na około 20 minut, aż masa zacznie rosnąć. Do miski wsypujemy kolejno mąkę oraz pozostałe składniki, tj. roztopione masło i jajka. Ciasto wyrabiamy, aż stanie się bardzo plastyczne. Wkładamy do miski i zostawiamy na około godzinę, aż zwiększy swoją objętość.
- Mak zalewamy wrzątkiem i odlewamy wodę. Przepuszczamy przez maszynkę minimum 3 razy. Uwaga! Najlepsza odmiana maku to ta niebieska.
- Wszystkie składniki na masę makową mieszamy w misce, na koniec dodajemy ubite białko z jajek. Mieszamy delikatnie.
- Ciasto drożdżowe rozdzielamy na dwie części. Każdą z nich rozwałkujemy na prostokąt – bardziej dłuższy niż szerszy. Masę makową rozprowadzamy łyżką na cieście – dość cienko. Ciasto rolujemy, a boki strucla zlepiamy ze sobą.
- Ciasto wkładamy do formy keksowej i zostawiamy do wyrośnięcia na około 20 minut.
- Wyrośnięte strucle smarujemy jakiem i wstawiamy do piekarnika do temperatury 180 stopni Celsjusza. Pieczemy około 40 minut.
- Po wystudzeniu strucle można polać masą lukrową. Wierzch ciasta polecam udekorować kolorową posypką, np. gwiazdkami.