Przepis na wigilijne ciasto – strucla makowa

Mak w kuchni polskiej pojawia się bardzo często na wigilijnym stole. Symbolizuje płodność i dostatek, a w kulturze słowiańskiej od wieków był uznawany za roślinę życia oraz śmierci, która dzięki właściwościom halucynogennym pomaga połączyć się z zaświatem. Mak, a dokładniej masa makowa, może być bazą dla świątecznych  ciast i dań. Kutia, łazanki lub makowiec – to przysmaki, które przygotowywane są w wielu domach w ten wyjątkowy dzień. Dziś na tapecie strucla makowa – świetnie pasuje jako wigilijny deser oraz sprawdzi się na co dzień jako smakołyk do kawy.

źródło: https://pixabay.com

źródło: https://pixabay.com

Makowce w kuchni polskiej występują w różnej postaci. Wypiekane są z ciasta kruchego, drożdżowego i francuskiego. Mogą być zwijane i lukrowane lub polewane czekoladą bądź masą marcepanową.  Ja polecam Wam mój sprawdzony przepis na struclę makową z ciasta drożdżowego.

Składniki

Ciasto

  • 500 gram mąki,
  • 15 gram świeżych drożdży,
  • ½ szklanki cukru,
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego,
  • szklanka mleka,
  • 2 jajka,
  • 60 gram masła.

Masa makowa

  • 700 gram  suchego maku,
  • 2 białka,
  • kilka kropel olejku migdałowego,
  • 1 łyżeczki cynamonu,
  • skórka pomarańczowa kandyzowana,
  • 50 gram orzechów włoskich,
  • 3 łyżki miodu,
  • 100 gram rodzynków.

Lukier

  • pół szklanki cukru pudru,
  • 3 łyżki wody zmieszanej z sokiem z cytryny.

Przygotowanie

  1. Drożdże kruszymy do małej miseczki, dodajemy ciepłe mleko oraz 3 łyżki cukru i kilka łyżek mąki. Wszystkie składniki mieszamy i odstawiamy na około 20 minut, aż masa zacznie rosnąć. Do miski wsypujemy kolejno mąkę oraz pozostałe składniki, tj. roztopione masło i jajka. Ciasto wyrabiamy, aż stanie się bardzo plastyczne. Wkładamy do miski i zostawiamy na około godzinę, aż zwiększy swoją objętość.
  2. Mak zalewamy wrzątkiem i odlewamy wodę. Przepuszczamy przez maszynkę minimum 3 razy. Uwaga! Najlepsza odmiana maku to ta niebieska.
  3. Wszystkie składniki na masę makową mieszamy w misce, na koniec dodajemy ubite białko z jajek. Mieszamy delikatnie.
  4. Ciasto drożdżowe rozdzielamy na dwie części. Każdą z nich rozwałkujemy na prostokąt – bardziej dłuższy niż szerszy. Masę makową rozprowadzamy łyżką na cieście – dość cienko. Ciasto rolujemy, a boki strucla zlepiamy ze sobą.
  5. Ciasto wkładamy do formy keksowej i zostawiamy do wyrośnięcia na około 20 minut.
  6. Wyrośnięte strucle smarujemy jakiem i wstawiamy do piekarnika do temperatury 180 stopni Celsjusza. Pieczemy około 40 minut.
  7. Po wystudzeniu strucle można polać masą lukrową. Wierzch ciasta polecam udekorować kolorową posypką, np. gwiazdkami.

 

 

 

 

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *