Nie wiem jak Wy, ale ja uwielbiam truskawki. To moje ulubione owoce lata. Nie wyobrażam sobie bez nich słonecznego dnia. Są ze mną podczas śniadania, obiadu i kolacji w różnej postaci. Najbardziej jednak lubię truskawki zmiksowane podawane jako koktajl z dodatkiem innych składników. Nic nie pobudza o poranku, jak truskawkowy koktajl. Musicie spróbować!
Zdrowotne właściwości truskawek
Pewnie Was zaskoczę pisząc, że truskawki są kopalnią witaminy C. To nie żart! Mają więcej tej witaminy niż owoce cytrusowe. Ponadto w truskawkach są także witaminy z grupy B, zwłaszcza B1 i B2 oraz witamina PP, która korzystnie wpływa na pracę układu pokarmowego. W tych słodkich owocach znajduje się także bogactwo soli organicznych, które wpływają na przemianę materii oraz pektyny, jakie oczyszczają jelita z niestrawionych resztek pokarmów. Owoce mają właściwości oczyszczające i odtruwające. Co więcej zawierają sporo żelaza i magnezu, zatem chronią przed anemią i wzmacniają organizm. Truskawki więc są cudownymi owocami, które warto jeść każdego dnia w sezonie letnim. Jesienią pozostaje nam tylko raczyć się smakiem tych z zamrażarki, w przecież to nie to samo.
Koktajl z truskawek i banana – przepis
Koktajle są świetnym pomysłem na lekkie i zdrowe śniadanie. Warto dodać do nich suszone owoce, orzechy i nasiona. Truskawki doskonale łączą się ze smakiem banana. Oto przepis na mój domowy przysmak.
Składniki:
- 300 gram truskawek świeżych i umytych,
- 1 duży banan,
- 150 gram mleka kokosowego lub jogurtu naturalnego,
- pół szklanki kostek lodu,
- 3 łyżki miodu,
- pół łyżeczki cynamonu,
- 2 listki mięty.
Wykonanie:
Truskawki starannie myjemy i odszypułkujemy. Banana obieramy ze skóry i kroimy w plastry. Wszystkie składniki mieszamy w blenderze i miksujemy z kostkami lodu. Na koniec dosładzamy miodem i przyprawiamy cynamonem i dalej miksujemy. Gotowy koktajl przelewamy do szklanki i dekorujemy listkiem mięty.
Koktajl truskawkowy świetnie smakuje z dodatkiem samego jogurtu i kefiru. Warto dodać do niego musli lub suszone owoce i nasiona, np. siemię lniane lub chia. Tego typu przekąska będzie znakomitą bombą witaminowo-węglowodanową.
Z truskawkami idealnie łączą się inne smaki owoców, takich jak kiwi, pomarańcze i grejpfruty. Warto eksperymentować i wypróbować różne owoce w połączeniu z tymi sezonowymi dobrami natury.