Mango jest uważane za najsmaczniejszy owoc na kuli ziemskiej. Ten owoc egzotyczny stanowi źródło wielu cennych witamin i składników mineralnych, które mają właściwości przeciwutleniające. Pomarańczowy miąższ mango doskonale nadaje się do jedzenia w postaci owoców oraz jako dodatek do ciast, deserów, lodów i koktajlów. Kremowa konsystencja mango sprawdzi się do przygotowania domowych smoothie, które dodadzą energii i zadziałają orzeźwiająco w letni, upalny dzień. Dziś na tapecie 2 pomysły na koktajle z mango w roli głównej.

źródło: https://pixabay.com/
Mango – jak wybrać w sklepie najlepszy owoc?
Polacy coraz chętniej kupują owoce egzotyczne na różne przekąski. W wielu sklepach i hurtowniach artykułów spożywczych można kupić „najdziwniejsze” tropikalne owoce. Mango można dostać w każdym większym sklepie (sprawdź). Ważne jest to, aby wybrać owoc dojrzały. Najpierw należy obejrzeć jego skórkę. Może mieć kolor zielony, żółty oraz czerwony. Uwaga! Zbyt zielone mango będzie jeszcze niedojrzałe, a mocno czerwone może być już zleżałe. Istotne jest to, aby na skórce nie było żadnych plam i przebarwień. Mango powinno być lekko twarde i ugniatać się pod naciskiem palców. Owoce mango można przechowywać w lodówce przez około 8 dni.
Mango – pomysły na letnie smoothie
Koktajl z mango, bananem i pomarańczą
Składniki:
– 1 dojrzałe mango,
– 1 banan,
– sok z 1 pomarańczy,
– 1/3 szklanki mleka kokosowego,
– 3-4 kostki lodu.
Przygotowanie:
Owoc egzotyczny należy umyć starannie i obkroić miąższ od pestki. Uwaga! Przy pestce mogą być włókna, który lepiej nie dodawać do smoothie. Do pojemnika blendera dodać obranego ze skórki banana, sok wyciśnięty z pomarańczy oraz mleko kokosowe. Na koniec wrzucić kostki lodu i dokładnie zmiksować przez około minutę na bardzo wysokich obrotach.
Jeżeli uznamy, że koktajl jest zbyt gęsty, można dolać do niego wodę mineralną niegazowaną.
Koktajl z mango, melona i truskawek
Składniki:
– 200 gram melona,
– 1 dojrzałe mango,
– 7 świeżych lub 10 mrożonych truskawek,
– 1 ½ szklanki soku jabłkowego.
Przygotowanie:
Owoce umyć pod ciepłą wodą i obrać ze skórki. Melona należy obrać i wyczyścić z pestek. Do pojemnika blendera kielichowego dodać miąższ, obrane i pokrojone w kostki mango oraz truskawki. Wlać sok jabłkowy. Wszystko miksować przez minutę na wysokich obrotach. Udekorować truskawką i podawać od razu po przygotowaniu.
Owocowe smoothie jest świetnym sposobem na letni koktajl, który orzeźwi, doda energii i dostarczy cennych witamin.