Sałatka z kalmarami i pomidorami

Lubicie owoce morza? Ja powoli przekonuję się do ich wyjątkowego smaku. Największą ich zaletą jest to, że są skarbnicą mikroelementów, których niewiele jest w innych produktach spożywczych. Dziś na tapecie kalmary – owoce morza Śródziemnego, cenione przede wszystkim za świetny smak. Idealnie sprawdzają się na wyjątkowe okazje w postaci przystawki smażonej, gotowanej i marynowanej, podawanej z innymi warzywami lub z dippem. Kalmary to afrodyzjak, który musicie wypróbować. Poniżej przepis na dietetyczną sałatkę.

źródło: pixabay.com

źródło: pixabay.com

Kalmary (sprawdź) są dostępne w Polsce w postaci mrożonej oraz świeżej. Te pierwsze wystarczy rozmrozić w chłodnej wodzie i pokroić, by nadawały się do obróbki termicznej. Te drugie należy oczyścić z wnętrzności i błon. Jak wszystkie owoce morza, kalmary należy gotować lub smażyć zaledwie przez kilka minut, aby cieszyć się ich słodko-słonym smakiem.

Składki spożywcze na sałatkę:

– pomidory koktajlowe,

– 2 cebule czerwone,

– 200 gram sałaty rukoli,

– 400 gram oczyszczonych, świeżych kalmarów,

– pół cytryny,

– 1 ząbek czosnku,

– 3 łyżki oliwy,

-2 łyżki octu balsamicznego,

– sól,

-pieprz,

– mielona papryka.

Przygotowanie:

Umyć i dokładnie osuszyć sałatę. Wyłożyć na talerzu. Kalmary wrzucić do osolonej wody i gotować przez 15 minut. Osączyć i ostudzić. Przygotować sos: zmiażdżony czosnek, papryka mielona, oliwa z oliwek, sól, pieprz, ocet balsamiczny i cytryna – to wszystko zmieszać i polać tym kalmary.  Pomidory należy umyć i pokroić na połówki. Cebulę ubrać i pokroić w piórka. Na sałacie wyłożyć kalmary, cebulę i pomidorki. Gotowe!

Uwaga! Kalmary można podawać na gorąco lub na zimno. Polecam także kalmary panierowane w cieście naleśnikowym – niebo w gębie 🙂

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *