O produktach bogatych w dobroczynne bakterie

O żywych kulturach bakterii słyszymy coraz więcej w reklamach telewizyjnych. Pożyteczne bakterie obecne w jelitach warunkują wiele procesów zachodzących w układzie pokarmowym. Niewiele osób wie, że bakterie te towarzyszą nam od momentu pojawienia się na świecie, ponieważ tworzą one florę jelitową. Spełniają ponadto kilka innych funkcji, m.in. trawią składniki pokarmowe, usuwają zbędne produkty przemiany materii i zapobiegają wzdęciom. W jakich produktach występują kultury bakterie? Dlaczego ich obecność jest tak istotna w organizmie? O tym w dzisiejszym wpisie:)

Czym są kultury bakterie?

źródło: pixabay.com

źródło: pixabay.com

Żywej kultury baterie to wyselekcjonowane baterie kwasu mlekowego, które przedostają się wraz z pokarmem do jelita, gdzie zapobiegają przyleganiu złych bakterii do ścianek jelit. Nazywane są również bakteriami probiotycznymi. Do najbardziej znanych szczepów należą baterie z rodzaju Bifidobacterium, Streptococcus i Lactobacillus. Warto szukać tych nazw na opakowaniach jogurtów naturalnych. W większości jogurtów i kefirów najczęściej występują bakterie Lactobacillus acidophilus, które obniżają poziom cholesterolu, korzystnie wpływają na florę bakteryjną jelit oraz pochwy oraz zapobiegają grzybicy. Głównym zadaniem probiotyków jest wzmacnianie odporności oraz poprawa perystaltyki jelit. Dlaczego są tak ważne? Otóż kiedy w jelitach brakuje kultury bakterii, mają miejsce procesy zapalne i zaburzenia wchłaniania pokarmów, obniża się odporność, co wiąże się z ryzykiem wystąpienia infekcji oraz chorób nowotworowych układu pokarmowego.

Gdzie występują kultury bakterie?

źródło: strona producenta

źródło: strona producenta

Dobroczynne bakterie kwasu mlekowego znaleźć można oczywiście w jogurtach, kefirach i maślankach. Obecnie bakterie probiotyczne dodawane są do niefermentowanych napojów, mleka i niektórych soków. Warto wykorzystywać naturalne źródła bakterii. Znajdują się m.in. w zsiadłym mleku (najlepiej tym prosto od krowy), w zakwasie chlebowym i domowych kiszonkach, takich jak ogórki i kapusta. Warto po nie sięgać o okresie jesienno-zimowym, gdy nasza odporność spada, jemy mniej warzyw i owoców.

Kupując gotowe jogurty, zwracajmy szczególną uwagę na ich skład. W wielu z nich znajdziecie sztuczne dodatki, takie jak zagęstniki, syrop glukozowo-fruktozowy i żelatynę, które niekoniecznie są dobre dla organizmu. Im prostszy skład, tym lepiej. Nie każdy jogurt zawierający kultury bakterie jest probiotykiem. Szukając tego typu produktów, musimy bacznie czytać etykiety i wybierać tylko te artykuły mleczne, które mają bakterie Lactobacillus. Aby spełniły one swoją misję, muszą być przyjmowane w dużej ilości. Czasami łatwiej jest przyjąć kultury bakterie do organizmu w postaci kapsułek. Godny polecenia Discoflor (sprawdź) zawierający szczep kultury bakterii Lactobacillus rhamnosus działa szybko, pobudza układ odpornościowy i przywraca równowagę mikroflory bakteryjnej. Jest szczególnie zalecany po zakończeniu antybiotykoterapii. Bardziej opłacalne w okresie rekonwalescencji jest zatem kupienie kapsułek zawierających kultury bakterie niż przyjmowanie jogurtów probiotycznych.

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *