Zdrowy pomysł na podwieczorek: sałatka z wędzonym węgorzem

Uwielbiam ryby i mogłabym jeść je kilka razy w tygodniu. Na pierwszym miejscu jest oczywiście łosoś, z którego mogę przygotować wiele dietetycznych dań. Na drugim – karp, ponieważ to smak dzieciństwa, świąt i polskiej tradycji. Na trzecim – węgorz (kliknij), który uchodzi za rarytas i prawdziwy przysmak. To jedyna ryba morska, jaką można kupić w polskich sklepach w postaci żywej. Nie mam jednak cierpliwości i ochoty na patroszenie, zatem polecam zakup węgorza w postaci wędzonej. Poniżej znajdziecie przepis na pyszną sałatkę z węgorzem wędzonym.

źródło: www.niam.pl

źródło: www.niam.pl

Mięso węgorza jest białe, delikatne i prawie bez ości. Ryba ta uchodzi za jedną z najbardziej tłustych (nawet 12% tłuszczów rybich), zawiera niezbędne dla układu nerwowego kwasy omega 3 i omega 6. Tłuszcz ten jest bardzo zdrowy – chroni przed chorobami serca, udarem mózgu i problemami ze wzrokiem. Węgorz zawiera w sobie ogromną ilość witamin A i D.

Mięso z tej ryby najlepiej smakuje, gdy jest uwędzone lub grillowane. Węgorz doprawiony ziołami i sokiem z cytryny zyskuje nowy i lepszy smak. Mięso uwędzone jest soczyste, jędrne i aromatyczne. Idealnie nadaje się na dodatek do sałatek. Poniżej przepis.

Składniki:

– ok. 200 gram wędzonego węgorza,

– garść sałaty lodowej lub mix sałat (roszponka, rukola i lodowa),

– garść pestek dyni,

– 6 pomidorów koktajlowych typu cherry,

– 4 rzodkiewki,

– zioła prowansalskie,

– łyżka octu winnego,

– 2 ząbki czosnku,

– sól,

– pieprz.

Przygotowanie:

Na suchej patelni należy rozsypać garść pestek dyni i prażyć na średnim ogniu, aż staną się rumiane. Węgorza obrać ze skórki i pokroić na mniejsze kawałki, np. w paski. Sałatę umyć i osuszyć. Rzodkiewkę również umyć i pokroić w plastry. Pomidorki umyć i pokroić w ćwiartki. W szklance przygotować sos: sól, pieprz, ocet winny, zioła prowansalskie i wyciśnięty przez praskę czosnek – to wszystko zmiksować. Wszystkie składniki ułożyć w salaterce i polać sosem. Smacznego!

Sałatka z węgorzem może być smaczną przekąską, posiłkiem podawanym na śniadanie i kolację. Polecam!

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *