Uwielbiam ryby i mogłabym jeść je kilka razy w tygodniu. Na pierwszym miejscu jest oczywiście łosoś, z którego mogę przygotować wiele dietetycznych dań. Na drugim – karp, ponieważ to smak dzieciństwa, świąt i polskiej tradycji. Na trzecim – węgorz (kliknij), który uchodzi za rarytas i prawdziwy przysmak. To jedyna ryba morska, jaką można kupić w polskich sklepach w postaci żywej. Nie mam jednak cierpliwości i ochoty na patroszenie, zatem polecam zakup węgorza w postaci wędzonej. Poniżej znajdziecie przepis na pyszną sałatkę z węgorzem wędzonym.

źródło: www.niam.pl
Mięso węgorza jest białe, delikatne i prawie bez ości. Ryba ta uchodzi za jedną z najbardziej tłustych (nawet 12% tłuszczów rybich), zawiera niezbędne dla układu nerwowego kwasy omega 3 i omega 6. Tłuszcz ten jest bardzo zdrowy – chroni przed chorobami serca, udarem mózgu i problemami ze wzrokiem. Węgorz zawiera w sobie ogromną ilość witamin A i D.
Mięso z tej ryby najlepiej smakuje, gdy jest uwędzone lub grillowane. Węgorz doprawiony ziołami i sokiem z cytryny zyskuje nowy i lepszy smak. Mięso uwędzone jest soczyste, jędrne i aromatyczne. Idealnie nadaje się na dodatek do sałatek. Poniżej przepis.
Składniki:
– ok. 200 gram wędzonego węgorza,
– garść sałaty lodowej lub mix sałat (roszponka, rukola i lodowa),
– garść pestek dyni,
– 6 pomidorów koktajlowych typu cherry,
– 4 rzodkiewki,
– zioła prowansalskie,
– łyżka octu winnego,
– 2 ząbki czosnku,
– sól,
– pieprz.
Przygotowanie:
Na suchej patelni należy rozsypać garść pestek dyni i prażyć na średnim ogniu, aż staną się rumiane. Węgorza obrać ze skórki i pokroić na mniejsze kawałki, np. w paski. Sałatę umyć i osuszyć. Rzodkiewkę również umyć i pokroić w plastry. Pomidorki umyć i pokroić w ćwiartki. W szklance przygotować sos: sól, pieprz, ocet winny, zioła prowansalskie i wyciśnięty przez praskę czosnek – to wszystko zmiksować. Wszystkie składniki ułożyć w salaterce i polać sosem. Smacznego!
Sałatka z węgorzem może być smaczną przekąską, posiłkiem podawanym na śniadanie i kolację. Polecam!