Domowe konfitury z płatków róży

Dzika róża jest wysoce ceniona przez farmaceutów, zielarzy, cukierników i kosmetologów. O jej cudownych właściwościach można pisać bez końca. To przede wszystkim ogromne źródło witaminy C, kwasu foliowego, flawonoidów oraz pektyn. W kwiatach dzikiej róży znajdują się również olejki eteryczne i antocyjany. Jeżeli chcecie cieszyć się naturalnym smakiem róży przez cały rok, wypróbujcie przepis na sok i przecier. Wystarczy tylko zebrać płatki róży. Śpieszcie się! Bo dzika róża właśnie kwitnie.

dzika roza


Przecier różany

Dzika róża rośnie w lasach i przy drogach. Płatki dzikiej róży najlepiej zebrać w maju podczas suchej pogody. Warto od razu pociąć je nożyczkami, by do koszyka lądowały tylko kolorowe części (różowe nie zielone i białe). Płatki należy wysuszyć – tylko w takiej postaci nadają się do dalszej obróbki spożywczej. Można je utrzeć drewnianą łyżką na papkę (czynność mozolna i bardzo czasochłonna), dodając cukier. Zachować należy następującą proporcję: garść płatków-łyżka cukru. Czynność wymaga cierpliwość i ogromnej pracy. Gdy powstanie jednolita papka, należy dodać sok z cytryny. Przecier warto przechowywać w lodówce. Jest świetnym dodatkiem do deserów (polecam do pączków).

Sok różany

Aby przygotować sok z płatków dzikiej róży, potrzebujemy następujące składniki: 500 gram cukru, 500 gram płatków, 1 litr wody, 1 cytryna i 1 kwasek cytrynowy. Płatki dzikiej róży należy wrzucić do słoika i zalać litrem wody. Słój należy zamknąć i odstawić na dobę. Następnego dnia należy odcedzić płatki od płynu. Powstanie różowy sok, do którego należy dodać cukier i odrobinę kwasu cytrynowego. Sok ten należy zagotować przez 15 minut na ogniu. Na koniec trzeba przelać do słoika. Gotowe! Największą zaletą tego soku jest zapach, możemy dodawać go do deserów, ciast i herbaty podczas jesieni i zimy.

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *