Suszone pomidory są w mojej kuchni od zawsze. Uwielbiam dodawać je do dań z kuchni włoskiej. Dziś na tapecie przepis na pyszną zapiekankę makaronową z łososiem i suszonymi pomidorami. To pomysł na szybki, prosty i lekkostrawny obiad dla całej rodziny.
Co myślicie o połączeniu smaku łososia norweskiego z pomidorami? To z pewnością dobry duet smakowy. Jeżeli zastosujemy odpowiednie przyprawy oraz zioła, to gwarantuje Wam proste danie, które polubią mali i duzi.
Składniki:
- 200 gram makaronu pełnoziarnistego typu wstążki lub świderki,
- 200 gram fileta z łososia norweskiego,
- 10 plasterków pomidorów suszonych,
- 50 gram sera mozzarella,
- 1 puszka pomidorów krojonych bez skórki,
- 3 ząbki czosnku,
- 2 łyżeczki estragonu,
- oliwa z oliwek,
- 2 łyżki soku z cytryny.
Przygotowanie:
- Makaron pełnoziarnisty gotujemy all dente i odsączamy z wody.
- Obieramy czosnek i kroimy na drobną kostkę.
- Na patelni podsmażamy pomidory z puszki, dodajemy posiekany czosnek.
- Pomidory suszone kroimy na mniejsze paski, przekładamy na patelnię.
- Na patelnię wrzucamy ugotowany makaron, przyprawiamy wszystko łyżeczką estragonu, mieszamy.
- Makaron wraz z pomidorami umieszczamy w naczyniu żaroodpornym.
- Łososia norweskiego nacieramy sokiem z cytryny. Kroimy w plastry i układamy na makaronie.
- Na wierzch układamy pokrojoną w kostkę lub startą na tarce mozzarellę.
- Zapiekamy przez 20-25 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
Uwaga! Jeżeli chcemy urozmaicić smak zapiekanki, możemy dodać do niej szpinak podsmażony na maśle z dużą ilością czosnku. Szpinak, łosoś i suszone pomidory to świetne połączenie smaków – charakterystyczne dla kuchni włoskiej.
Źródło ikony wpisu: www.wholefoodbellies.com