Gryczanki – przysmak Lubelszczyzny

Najbardziej znane wizytówki kulinarne województwa lubelskiego to cebularze i gryczaki. Wypieki te są najchętniej kupowane zarówno przez turystów, jak i mieszkańców tego regionu. I choć ich skład jest bardzo prosty, przysmaki te są szalenie pożywne i smaczne. Raz wypróbowane, pozostają w pamięci na dłużej 🙂  Gryczaki to nic innego, jak chłopskie jedzenie, takie trochę ciasto gryczane nadziewane głównie białym serem lub niekiedy ziemniakami. Są najbardziej znane w okolicach Janowa Lubelskiego, gdzie rokrocznie organizuje się Festiwal Kaszy, na który przyjeżdża coraz więcej osób – nie tylko z regionu.

Gryczaki wpisane na listę produktów regionalnych

Kuchnia lubelska od wieków uchodziła za kuchnię ludzi biednych. Przygotowywano posiłki z prostych i regionalnych składników, które miały dać siłę i energię do pracy w polu oraz w gospodarstwie.  Gryka to najstarsza uprawa na Lubelszczyźnie, zatem kasza była elementarnym pożywieniem na wsi. Dziś potrawy z kaszy uchodzą za produkty regionalne, które zostały wpisane na listę unijną. Gryczanki są pieczone nadal w stowarzyszeniach i u lokalnych producentów żywności. Bardzo często produkty te biorą udział w konkurach, ich skład i estetyka są oceniane przez kulinarnych ekspertów znanych na szczeblu krajowym.

źródło: http://www.garnek.pl/

źródło: http://www.garnek.pl/

Jak zrobić gryczak?

Składniki:

  • kilka woreczków parzonej kaszy gryczanej (około 5-6),
  • 1 litr tłustego mleka (najlepiej prosto od krowy),
  • 0,5 kg tłustego lub półtłustego białego sera,
  • 300 ml śmietany 18%,
  • 2 jajka,
  • 0,5 kostki masła,
  • sól, pieprz.

Przygotowanie:

Kaszę należy uprażyć na mleku, aż w całości wsiąknie i powstanie jednolita oraz stała konsystencja. Odstawiamy na pół godziny, aż kasza wystygnie. Następnie przekładamy do dużej miski, dodajemy: śmietanę, masło oraz ser biały. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą, aż powstanie lepki farsz. Na koniec wlewamy 2 jajka, dzięki temu masa stanie się jednolita.

Przygotujemy formę do pieczenia. Może nią być zwykła blacha na ciasto lub tortownica o średnicy 20 cm. Trzeba ją wysmarować masłem lub smalcem, a następnie starannie ugnieść w niej masę, a wierzch posmarować żółtkiem. Gryczaka należy piec przez około 1,5 godziny w temperaturze 180 stopni Celsjusza (najlepiej z termoobiegiem). Po upieczeniu przysmak można jeść na ciepło, np. z dodatkiem sosu kurkowego lub na zimno z warzywami lub po prostu z masłem.

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *