Ciasto drożdżowe można różnorodnie modyfikować. Z konfiturą, z owocami, z orzechami – smakuje naprawdę wyśmienicie na wiele sposobów. Ciasto drożdżowe z kruszoną wspaniale pachnie i jest przepyszne. Aby było jedyne w swoim rodzaju, musi porządnie wyrosnąć, spulchnieć i być bardzo lekkie. Poniżej tradycyjny przepis na ciasto drożdżowe przekazywane w mojej rodzinie od pokoleń.

źródło: http://allrecipes.com
Składniki na ciasto:
- 10 dag masła,
- 20 dag cukru,
- 5 drożdży,
- ½ kg mąki pszennej,
- ¼ l mleka,
- 4 żółtka,
- szczypta soli,
- torebka cukru waniliowego,
- konfitura z wiśni.
Składniki na kruszonkę:
- 15 dag mąki,
- 7 dag masła,
- 7 dag cukru,
- łyżeczka cukru pudru,
- odrobina tłuszczu.
Przygotowanie:
- Przygotowanie rozczynu: mąkę przesiać do miski, masło roztopić w garnku, drożdże rozetrzeć z łyżką cukru, 2 łyżkami mąki i odrobiną ciepłego mleka. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać, uformować kulkę i odstawić w miejsce, w którym panuje ciepła temperatura. Polecam nakryć rozczyn ściereczką lub ręcznikiem lnianym.
- Przygotować masę z żółtek: żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym.
- Ugnieść ciasto: do mąki dodać rozczyn, masę z żółtek, resztę ciepłego mleka i cukru. Wszystkie składniki połączyć ręcznie. Na koniec dodać ciepłe masło i wyrabiać ciasto tak długo, aż będzie odchodziło od ręki. Ponownie uformować kulkę i przykryć ściereczką, aż wyrośnie (na ok. 1 godz.).
- Przygotowanie kruszonki: wszystkie składniki wymieszać między palcami i posiekać nożem. Gdy kruszonka będzie zbyt mokra, należy dodać wody. Jeżeli będzie zbyt sucha, trzeba dodać masło. Gotową kruszonkę warto zetrzeć na tarce na ciasto posmarowane z wierzchu ulubioną konfiturą.
- Pieczenie: przez ok. 45 minut w temperaturze 200 stopni Celsjusza.
Uwagi!
Mleko, które wykorzystuje się do ciasta kruchego powinno być ciepłe, a nie gorące! Ciasto lepiej urośnie, gdy drożdże z mlekiem, jajkiem i masłem dodawane będą po kolei do ciepłej mąki. Mąkę na ciasto kruche należy zawsze przesiewać!