Regionalne potrawy na Wigilię: śledzie po kaszubsku

Wśród dwunastu potraw na stole wigilijnym nie może zabraknąć śledzi. Z cebulą, ze śmietaną, w oleju, w sosie pomidorowym, na ostro i na słodko – śledzie w różnej postaci smakują wyśmienicie. W tym roku postanowiłam sięgnąć do korzeni i poszukać przepisów kulinarnych w kuchni kaszubskiej. Śledzie po kaszubsku to potrawa, której nie może zabraknąć na tegorocznej Wigilii. Sprawdź jak przygotować tradycyjne danie kuchni Kaszub.

śledzie-po-kaszubsku-mlekowtrawie (źródło:pinterest.com)

śledzie-po-kaszubsku-mlekowtrawie (źródło:pinterest.com)


Kuchnia kaszubska
Śledzie królują na polskich stołach od wieków. Ich obecność w kuchni regionalnej jest szczególnie zaznaczona w lokalnej części nadmorskiej Kaszub. Potrawy z ryb są podstawowym daniem w jadłospisie tej części Polski. Niegdyś morze i jeziora zapewniały mieszkańcom tego regionu byt. Obok ryb istotną rolą w kuchni kaszub odgrywają kasza gryczana, ziemniaki, marchew i masło. Mięso takie jak wieprzowina czy gęsina jadało się dawniej z okazji ważnym uroczystości rodzinnych i kościelnych. Do dziś niektóre dania z kuchni tego regionu cieszą się dużym uznaniem wśród kucharzy i gospodyń domowych we wszystkich częściach Polski.

Śledzie po kaszubsku
Na szczególną uwagę zasługuje przepis na śledzie po kaszubsku, ponieważ jest prosty i smaczny i co najważniejsze –potrawa sprawdza się nie tylko od święta, ale również w ciągu całego roku. Można ją przechowywać w lodówce przed dwa tygodnie i nie straci na wartości.

Składniki:
1 kg filetów śledziowych,
500 ml mleka,
50 mln oleju roślinnego,
3 duże cebule,
200 mln przecieru pomidorowego,
4 łyżki octu,
4 liście laurowe,
10 ziarenek ziela angielskiego,
sól i pieprz.

Przygotowanie:
Przez godzinę należy wymoczyć filety śledziowe w mleku, a następnie wypłukać i odsączyć. Kolejnym krokiem jest pokrojenie filetów i cebuli na kawałki. Cebulę należy podsmażyć na patelni. Gdy się zarumieni należy dodać przecier pomidorowy, ocet, liście laurowe, ziele angielskie, pieprz i sól – wszystkie składniki powinno się wymieszać i na koniec wlać olej. Następnie wszystko studzimy i układamy w słoiku warstwowo – najpierw śledzie – potem sos. Na koniec zakręcamy słoik i wstawiamy na 24 godziny do lodówki.

Śledzie po kaszubsku najlepiej smakują kilka dni po wykonaniu, kiedy ulegną procesowi marynowania. Ryba w tym wydaniu świetnie prezentuje się na każdym stole. Kto się skusi?

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *