Ciasteczka z mąki orkiszowej o działaniu antystresowym

Słyszeliście o ciasteczkach, które działają kojąco na nerwy? Jeśli nie, to musicie wypróbować przepis na ciasteczka orkiszowe według św. Hildegardy.  Dieta św. Hildegardy zakłada jedzenie dań na bazie orkiszu. Uznawana jest za dietę oczyszczającą i leczniczą. Szczególnie zalecana osobom, które pragną pozbyć się toksyn z organizmu i wyregulować przemianę materii. Dziś dzielę się z Wami szybkim przepisem na zdrowe ciasteczka z mąki orkiszowej.

0003K0IML9IRBCOI-C122-F4

Składniki:

– 350 gram mąki orkiszowej,

– 250 gram masła,

– 100 gram cukru trzcinowego,

– 2 jajka,

– 200 gram zmielonych migdałów,

– szczypta cynamonu,

– szczypta gałki muszkatołowej,

– 3 goździki.

Wykonanie:

Należy zagnieść ciasto z mąki i jajek, dodając zmielone migdały i przyprawy. Ciasto warto odstawić na 45 min. do lodówki. Później trzeba je rozwałkować na grubość kilku mm i za pomocą szklanki „wyciąć” z niego ciastka o okrągłym kształcie. Blachę do pieczenia wyłożyć papierem i poukładać na nich ciastka. Piec przez 20 minut w temperaturze 170 stopni Celsjusza. Gdy ciasteczka będą miały złoty kolor, należy wyciągnąć blachę z piekarnika. Ciasteczka są gotowe do jedzenia, gdy wystygną.

Ciasteczka mają relaksujące działanie ze względu na przyprawy, które są tak aromatyczne, że człowiek od razu poczuje się lepiej, gdy ugryzie kawałek orkiszowego co nieco. Takie ciasteczka świetnie nadają się na podwieczorek lub na drugie śniadanie do pracy. Najważniejsze jest jednak to, że nie mają żadnych konserwantów i spulchniaczy, jak większość słodyczy dostępnych w sklepach. Polecam wszystkich dbającym o linię i nie tylko!

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *