Naturalne przetwory z czereśni

Lubicie czereśnie? Ja uwielbiam. Nie wyobrażam sobie smaku lata bez zjedzenia tych pachnących, soczystych i słodziutkich owoców. Czereśnie idealnie komponują się z kruchym ciastem, stanowią składnik orzeźwiających kompotów i są dobrym produktem na przetwory na zimę. Sezon na czereśnie trwa bardzo krótko. Drzewo owocuje do połowy lipca. Jeżeli pragniecie „schować” aromat i smak czereśni do słoika, polecam wypróbować domowe przetwory, dzięki którym możecie cieszyć się owocami przez cały rok.

żródło:Pinterest


Najpyszniejsze są oczywiście świeże owoce. Czereśnie są świetną bazą dla kompotów, deserów i ciast. Godny polecenia jest przepis na prosty dżem czereśniowy. Poniżej składniki, które będą wam potrzebne do przygotowania domowej konfitury:

– 2 kg świeżych czereśni (powinny być umyte i wydrylowane),
– 1 kg cukru żelującego 1:1,
– 3 łyżeczki cynamonu.

Przygotowanie dżemu czereśniowego powinniście rozpocząć od dokładnego wypłukania owoców (szczególnie gdy kupiliście je na pobliskim targu, zatem jest duże prawdopodobieństwo, że czereśnie były pryskane środkami chemicznymi i to przed zbiorem). Czereśnie warto zalać ciepłą wodą na noc, aby pozwolić wydostać się robaczkom z owoców. Kolejnym krokiem jest drylowanie (warto zakupić drylownice, która usprawni ten żmudny proces). Na koniec masę czereśniową wrzucamy do garnka i smażymy tak długo, aż owoce staną się miękkie. Nie możemy zapomnieć o dodaniu cukru żelującego. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy konfiturę przez pięć minut. Na koniec dodajemy cynamon dla smaku i aromatu. Dżem przelewamy do słoiczków, które wcześniej powinniśmy staranie wyparzyć i wysuszyć. Gotowe!

Czereśnie to nie tylko smak lata, to także porcja cennych soli mineralnych i witamin. Zaskakujące jest to, że w czereśniach znajduje się więcej jodu niż w rybach! Osoby, które mają problemy z tarczycą powinny szczególnie pokochać tę letnią przekąskę. Czereśnie warto jeść dla urody, bo znajduje się w nich wiele składników korzystnie wpływających na stan skóry.

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *