Czas aronii

Niezbyt smaczne i gorzkawe owoce aronii to wciąż mało popularne produkty na domowe przetwory. Ze względu na swoje zdrowotne właściwości powinny zajmować honorowe miejsce w każdej spiżarni. Wszak to prawdziwe antidotum na choroby układu krwionośnego, nowotwory i inne dolegliwości, typu obniżona odporność, problemy z cerą i ze wzrokiem. Dzięki zawartości antocyjanów, aronia polecana jest przez dietetyków. Owoce aronii może i są cierpkie i nie smakują rewelacyjnie na surowe. Ale warto przygotować z nich naprawdę smaczne przetwory, konfitury, powidła i soki, w którym można zachować p-aktywne związki i to nawet w wyniku pasteryzacji. Pośpieszcie się, bo czas zbioru aronii dobiega końca.

źródło:pinterest

źródło:pinterest

Gdy wszystkie owoce są wykształcone i zabarwione, należy rozpocząć zbiór. Owoce aronii są trwałe i mogą przetrzymać w skrzynce przez kilka dni. Nawet miękkie owoce nie ulegają zepsuciu, jeżeli przechowamy je w niskiej temperaturze. Zbiór owoców aronii w Polsce trwa do połowy września. Można je suszyć i rozkładać w ciepłym miejscu, można jeść na surowo lub wykorzystać do przygotowania domowych przetworów. Ostatni sposób jest zdecydowanie najlepszy. Aronia w soku, w dżemie czy w konfiturze zyskuje na smaku. Mikstury z aronii to wciąż niedocenione skondensowane źródło minerałów i witamin, przeciwutleniaczy i wielu innych związków, które są niezbędne w diecie.

Sok z aronii warto mieć w lodówce przez cały rok. Jest on źródłem witamin (A, C, E i P) oraz błonnika regulującego przemianę materii. Aby go wykonać, warto najpierw lekko przymrozić owoce w zamrażarce. Dzięki temu będą mniej cierpkie. Wystarczy 2 kg owoców, 2 kg cukru, kilkanaście liści wiśni i trzy litry wody, aby wykonać pyszny sok z aronii. Jego pasteryzacja zajmuje około 15 minut. Sok jest świetnym źródłem witaminy C. Można pić go rano i wieczorem – w postaci rozcieńczonej i nie.

Na spirytusie możecie przygotować aroniówkę. Potrzebujecie tylko 2 kg owoców, 3 litry wody, 1 litr spirytusu i 2 kg cukru. Owoce standardowo zalewa się wodą i gotuje. W międzyczasie dodaje się cukier i na koniec wlewa się spirytus. Nalewka powinna mieć około 20% alkoholu.

Aronia świetnie pasuje jako dodatek do niektórych mięs (wieprzowiny i wołowiny), do rozgrzewającej herbatki na zimę i jako składnik galaretki dla dziecka. Po jej owoce powinny sięgać osoby pracujące przy komputerze, ponieważ składniki znajdują się w owocach poprawiają ukrwienie gałki ocznej. Aronia jest po prostu skuteczna na wiele ludzkich bolączek.

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *