Przepis na sałatkę śledziową po meksykańska

Czas pomyśleć o świątecznym menu. Jeżeli macie ochotę na śledzie w innym wydaniu niż po wiejsku lub po kaszubsku, to mam dla Was propozycję – przepis na sałatkę śledziową po meksykańsku. To sałatka, która zachwyca swoim smakiem. To pomysł na rybne danie wigilijne i smaczna przekąska dla tych, którzy lubią śledzie.

Sałatka śledziowa po meksykańsku

Składniki:

  • 500 gram lekko solonych filetów śledziowych,
  • 6 ogórków konserwowych,
  • 3 połówki papryki konserwowej,
  • 1 puszka czerwonej fasoli,
  • 1 puszka kukurydzy,
  • marchewka konserwowa (ok. 100 gram) lub ugotowana i pokrojona w kostkę,
  • pół dużej cebuli,
  • 4 łyżki stołowe koncentratu pomidorowego,
  • 2 łyżki ketchupu (najlepiej pikantnego),
  • 3 łyżki wody,
  • 3 łyżeczki cukru,
  • pół łyżeczki oregano.

Przygotowanie

Jeżeli śledzie są bardzo słone, to należy je wymoczyć w wodzie przez ok. 2 godziny,  a następnie osuszyć każdy filet ręczniczkiem papierowym. Gdy śledzie nie będą mokre, trzeba je pokroić w paski albo w większą kostkę. Tak samo kroimy warzywa konserwowe, tj. paprykę i marchewkę. Cebulę obieramy i drobno kroimy, a następnie sparzamy wrzątkiem na sitku. Do miski ze śledziami oraz powyższymi warzywami dodajemy kukurydzę oraz fasolę. Kolejnym krokiem jest przygotowanie zalewy – w rondelku doprowadzić do wrzenia koncentrat pomidorowy, a następnie dodać do niego cukier i oregano. Gdy sos będzie wystudzony, można wlać go do warzyw i dokładnie wymieszać. Tak przygotowaną sałatkę należy dokładnie przykryć i odstawić na noc do lodówki. Polecam również doprawić pieprzem.

Uwaga! Dla osób, które wolą smak ketchupu bardziej od koncentratu, polecam wybrać właśnie ten pierwszy pomidorowy produkt. Ketchup nada sałatce wyrazistości i pikantności.

Śledzie wigilijne to dla mnie podstawa świątecznego stołu. Jeżeli nie przepadacie za klasycznym smakiem polskich śledzi z cebulką, może propozycja meksykańskiej sałatki przypadnie Wam do gustu? Święta przecież mogą być okazją do wprowadzanie kulinarnych eksperymentów.

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *