Dostępna jest na rynku kawa orkiszowa polskiej produkcji, pochodząca z ziaren produkowanych w rolnictwie ekologicznym. Kawa orkiszowa to kawa zbożowa o delikatnym orkiszowym smaku z lekką nutą goryczy.
Source: gettyimages.fr via Pascale on Pinterest
Powstaje w procesie palenia ziaren orkiszu, który jest zdrowszy niż zboża innych odmian, ponieważ jest lekkostrawny i łatwo przyswajalny. Orkisz nie tylko wzmacnia ciało, ale również pozytywnie wpływa na krążenie krwi w organizmie. Jest zalecany szczególnie przy zmęczeniu, chorobach wątroby i nerek, alergiach oraz zapobiega powstawaniu kamieni żółciowych.
Dzięki stosowaniu diety opartej na orkiszu można obniżyć poziom cholesterolu. Kawa zbożowa zalecana jest dla dzieci, szczególnie do śniadań i innych posiłków. Kawa jest wyprodukowana z ziaren pochodzących z rolnictwa ekologicznego, oznacza to, że stosowane są do ich uprawy są wyłącznie środki naturalne i nieprzetworzone technologicznie. Dzięki temu otrzymujemy zdrowy produkt o unikalnych walorach smakowych.