Gotowanie bez soli i tłuszczu – czemu nie?

Kuchnia polska nie należy do najzdrowszych – co fakt to fakt. Za dużo w niej soli i tłuszczów pochodzenia zwierzęcego, za mało owoców, warzyw i kwasów omega-3. Nie wspomnę już o węglowodanach prostych – tych również ciągle zbyt wiele w diecie przeciętnego Polaka. Ponadto dochodzi do tego obróbka termiczna żywności – wciąż za dużo smażymy i pieczemy i niewiele dusimy oraz gotujemy na parze. A to takie proste i jakże przyjemne! Wystarczy zmienić sposób żywienia i zakupić dobre garnki pozwalające na przygotowanie zdrowych posiłków na parze bez dodatku tłuszczu. Osobiście polecam wam garnki Philipaka – opinie na ich temat są pozytywne; co więcej rekomendują je takie osobistości kulinarne jak np. Karol Okrasa.

Garnki nierdzewne Philipiak (źródło: www.philipiaknaczynia.pl)

Garnki nierdzewne Philipiak do gotowania bez soli i tłuszczu (źródło: www.philipiaknaczynia.pl)


Niemożliwe staje się możliwe. Solenie jest tylko kwestią przyzwyczajenia. Po pierwsze, powinno się zmienić nawyki żywieniowe i po prostu nie wsypywać soli do kanapek, do ziemniaków i wszędzie, gdzie jej do tej pory używaliśmy w nadmiarze. Po drugie, wystarczy stopniowo zmniejszać ilość soli dodawanej do posiłków, aby przekonać się, że potrawy smakują równie dobrze i nie tracą na wartości kulinarnej. Po trzecie, warto wypróbować proste i tanie zamienniki dla soli. Będą nimi przyprawy, takie jak tymianek, bazylia oraz papryka słodka. Po czwarte i najważniejsze, wypróbujcie gotowanie na parze bez soli w garnkach Philipaka (sprawdźcie najpierw garnki Philipiak – opinie) i przekonajcie się, że gotowanie bez soli ma  naprawdę sens. Więcej informacji na temat gotowania bez soli znajdziecie na stronie wyrzucsolniczke.pl (szczególnie polecam porady dietetyczne o lekkostrawnym przygotowaniu posiłków).

Chyba nie ma takiego producenta na rynku, który oferuje garnki, w których można przygotowywać dania bez wody, bez tłuszczu i bez soli! Brzmi to trochę niewiarygodnie, a jednak jest możliwe! Największą zaletą gotowania w tego rodzaju akcesoriach kuchennych jest jakość posiłków – wszystko lekkostrawne, niskokaloryczne, smaczne i naturalne. Trzeba wspomnieć jeszcze o witaminach i solach mineralnych, które nie zostają uwalniane z potraw jak w czasie gotowania w garnach emaliowanych…  Garnki Philipiaka wykonane są ze stali nierdzewnej, która wpływ na to, że potrawy znajdujące się naczyniu nie tracą na wartości. Co więcej, smakują o niebo lepiej niż przygotowane w garnkach aluminiowych lub emaliowanych. Dacie się skusić na zakup tych garnków?

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *