Ekologiczne ciasteczka owsiane

O tym, że owies jest cennym zbożem dla naszego organizmu wiemy nie od dziś. Jest źródłem węglowodanów złożonych, może zatem być składnikiem diety sportowców. Lekarze natomiast uważają, że owiec jest skarbnicą leczniczych substancji, m.in. błonnika, flawonoidów, witaminy E oraz nienasyconych kwasów tłuszczowych. Płatki owsiane są uważane za jeden z najzdrowszych pokarmów, które powinny stać się składnikiem zdrowej diety. Można dodawać je do mleka, budyniu, jogurtu lub maślanki  albo przygotować z nich dietetyczne ciasteczka. Poniżej przepis.

źródło:pinterest

źródło:pinterest

Jeżeli lubicie słodkie i zdrowe przekąski, to z pewnością przepis na ciasteczka owsiane Was zachwyci. To zdrowa przekąska może być świetnym dodatkiem do kawy lub herbaty. Warto mieć ją zawsze pod ręką zarówno w domu, jak i w pracy. Zamiast sięgać po gotowe ciastka, które są mieszanką substancji konserwujących i wielu innych sztucznych składników, wypróbujcie szybki przepis na ekologiczne ciastka owsiane.

Czego  potrzebujecie? Oto lista najważniejszych eko składników: szklanka cukru nierafinowanego, ¾ szklanki masła, łyżeczka cukru waniliowego, 2 jajka pochodzące z naturalnego chowu (najlepiej takie ze wsi), 4 szklanki płatków osianych BIO, 1 łyżeczka sody, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1 szklanka orzechów laskowych i ½ szklanki żurawiny. Przyda się także papier do wyłożenia na blasze, mikser oraz blaszka.

Jak przygotować ciasteczka?

Ciasteczka owsiane są bardzo proste w wykonaniu. Zawierają zdrowe i ekologiczne składniki, są świetnym deserem dla osób na diecie. Smakują wyśmienicie zarówno na ciepło, jak i po upieczeniu. Można je przechowywać w słoiku przez kilka dni. Masło oraz cukier należy utrzeć na średnich obrotach mikserem. W trakcie ucierania powinno się dodać jaka oraz resztę składników w następującej kolejności: płatki owsiane, mąkę, cukier waniliowy, proszek do pieczenia, orzechy i żurawinę. Z tak zmiksowanej masy należy uformować kulki o średnicy około 3 cm. Należy je lekko spłaszczyć oraz ułożyć na papierze. Warto piec przez 10-15 minut na złotym ogniu. Sugerowana temperatura to 180 stopni Celsjusza.

Ciasteczka owsiane całkiem dobrze smakują z mlekiem na śniadanie lub jako dodatek do porannej małej czarnej. To świetny smakołyk, który można jeść bez obaw o dodatkowe kilogramy. UWAGA! Zamiast cukru rafinowanego można użyć miodu (wedle uznania) – to propozycja dla pań, które szczególnie dbają o linię i skrupulatnie liczą kalorie 🙂

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *