Placki na zsiadłym mleku

Są przepisy, które przekazywane z pokolenia na pokolenie nigdy nie tracą na aktualności. Placki na zsiadłym mleku były ulubionym przysmakiem przygotowywanym przez nasze prababcie. Obecnie o dobre zsiadłe mleko niełatwo, mimo to przepis na placki nadal jest praktykowany w kuchni wielu domów. Bo jak nie oprzeć się przepysznym placuszkom z dżemem? Na ciepło i na zimno, prosto z patelni i leżące kilka dni na talerzu – zawsze smakują dobrze.

pinterest


Składniki:
– 1 jajko,
-1 łyżka stołowa cukru,
-1/2 sody oczyszczonej,
-350 gram zsiadłego mleka,
-1/3 łyżki soli,
-olej roślinny do smażenia,
-1 szklanka mąki.

Sposób przygotowania placuszków:
Na stolnicy starannie przesiewamy mąkę i mieszamy ją z solą i sodą. Następnie wlewamy na nią zsiadłe mleko i zagniatamy ciasto. Dodajemy także jajko i cukier i energicznie ugniatamy ciasto. Następnie rozwałkowujemy ciasto i dzielimy na niewielkie kwadraciki. Rozgrzewamy patelnię i smażymy na niej na złoto nasze placuszki z każdej strony – aż się zarumienią – przez około minutę. Do domowego przysmaku idealnie pasuje dżem wiśniowy lub jabłkowy.

Placuszki nazywane również racuszkami najlepiej smakują na ciepło. Można do nich dodać także sos czekoladowy, miód lub cukier puder. Dla wielu z nas to przysmak dzieciństwa, idealna słodycz na poprawę humory i przepyszne śniadanie. Można nimi zajadać się zarówno na śniadanie, jak i na podwieczorek i kolację. Placuszki warto zapakować w papier i zabrać ze sobą do pracy na drugie śniadanie.  Proponowane przez mnie placuszki zawierają to wszystko, co potrzebuje organizm każdego dnia – węglowodany, białko i witaminy. Dacie się skusić?

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *