Zdrowy smakołyk – suszone śliwki

Gdy macie ochotę na małe co nie co, m.in. na słodycze, warto pomyśleć o bakaliach. Godne polecenia są śliwki suszone, których jemy tak niewiele w ciągu roku (najczęściej chyba na wigilię jako dodatek do ciast lub składnik kompotu).Tymczasem właściwości tych suszonych owoców są wielorakie. To przede wszystkim najlepsza naturalna metoda na zaparcia oraz składnik wielu diet odchudzających. Stanowią one bowiem cenne źródło witamin, minerałów i błonnika.

źródło:pintetest

suszone śliwki – najlepszy sposób na zdrową przekąskę źródło:pintetest


Suszone śliwki to najlepszy sposób na zdrową przekąskę do pracy lub do szkoły. Możemy dodać je do musli, jogurtów lub zjeść w postaci samej. To produkty szczególnie polecane przez gastrologów i dietetyków ze względu na ogromną zawartość błonnika pokarmowego. Dzięki temu poprawiają trawienie, przyśpieszają perystaltykę jelit i ułatwiają wypróżnianie. Są szczególnie wskazane osobom prowadzącym siedzącym tryb życia. Niewiele osób wie, że śliwki obfitują również w potas, który wpływa na nasze ciśnienie krwi. Ponadto mogą być składnikiem wielu diet odchudzających ze względu na zawartość pektyn spowalniający wchłanianie cukru.

Ile śliwek dziennie? Dietetycy zgodnie twierdzą, że minimum trzy owoce dziennie sprawia, że nasz układ pokarmowy funkcjonuje znacznie sprawniej. Można również przygotować kompot z suszonych owoców, który ma podobne działanie. Idealnie sprawdzają się do wyrobów marmolad, dżemów i powideł. Mogą być świetnym dodatkiem do ciast, knedli, pierogów, sosów i marynat do mięs. Śliwki są również bazą dla alkoholi, m.in. popularnej w naszym kraju śliwowicy.

Na suszenie najbardziej nadają się następujące gatunki: węgierki, dąbrowickie i mirabelki. Możemy suszyć je w warunkach domowych. Najlepsze będą te, w których skórka przy szypułce jest nieco pomarszczona. Następnie owoce należy wymoczyć we wrzątku przez kilka minut, by potem rozłożyć je na sitku i suszyć przez dobę w piekarniku nagrzanym do temperatury minimum 50 stopni Celsjusza. Później śliwki suszy się jeszcze na kocu przez kolejne 24 godziny. Najlepszą metodą suszenia jest wyłożenie owoców na słońcu. Niestety nie wszyscy mają do tego warunki.

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *