Mleko… w kokosie

Przez wiele lat wierzyłam, że mleko kokosowe znajduje się we wnętrzu twardej skorupki.  Teraz już wiem, że w środku kokosa  jest miąższ, z którego przygotowuje się mleko do picia. Napój jest dostępny w sklepach w gotowych puszkach. Jednak, gdy zerkniemy dokładnie na jego skład, to zobaczymy, że tyle w nim sztucznych składników, co w tablicy Mendelejewa. Dlatego zachęcam do przygotowania domowego mleka kokosowego.

źródło:pinterest

źródło:pinterest

Domowe mleko kokosowe

Do przygotowania białego napoju potrzebujecie gotowego kokosa lub kilka opakowań wiórek. W obu przypadkach należy zmiksować miąższ lub wiórka z wodą, by następnie przecedzić przez pieluchę tetrową powstały napój. Jeżeli chcemy uzyskać gęste mleko kokosowe i wykorzystać je do domowych specjałów, np. dań z kurczakiem, sosów chińskich, drinków itp., to dodajmy mniej wody, wtedy będzie rzadsze. Tak przygotowany napój można przechowywać w lodówce przez 3 dni.

Właściwości mleka z kokosa

Mleko kokosowe jest bardzo tłuste, zatem zawiera wiele potrzebnych kwasów tłuszczowych, które dobrze wpływają na układ nerwowy. Ponadto jest cennym źródłem witamin, minerałów, błonnika, węglowodanów i białka. Mleko te mogą spożywać już małe dzieci, szczególnie te, które chorują na nietolerancję laktozy. Już od 6. Miesiąca życia można dodawać mleko do codziennych posiłków dziecka, np. kasz, owsianki, deserów i zup. W krajach azjatyckich mleko kokosowe jest składnikiem wielu kosmetyków, może być stosowane jako płyn do płukania włosów lub maska. Może być docenione przez osoby dbające o włosy, skórę i paznokcie.

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *