Mleko sojowe kontra mleko krowie

Soja stanowi ogromne źródło białka, jest produktem zalecanym przez dietetyków oraz ekspertów od zdrowej żywności i żywienia. Coraz większą popularnością wśród konsumentów cieszy się mleko sojowe  i staje się alternatywą dla miłośników białego krowiego płynu, na które niektórzy mają po prostu alergię.  Szczególnie dotyczy to niemowląt i małych dzieci.

pinterest

pinterest


Największą zaletą mleka sojowego jest jego naturalna, niska zawartość cukru w porównaniu do mleka krowiego. Ponadto sojowy płyn jest o wiele bardziej sycący niż mleko pochodzące od zwierzęcia parzystokopytnego ze względu na wysoką zawartość białka. Sojowe aminokwasy są idealne dla wegetarian, osób aktywnie uprawiających sport i budujących masę mięśniową. W mleku sojowym znajdują się również witaminy z grupy B oraz śladowe ilości błonnika.

Kolejnym pozytywnym aspektem wynikającym z picia mleka sojowego jest to, że ma ono mniej tłuszczów niż mleko prosto od krowy. Co ciekawe, kwasy tłuszczowe omega 3 i omega 6 znajdujące się w soi korzystnie wpływają na strukturę i elastyczność naczyń krwionośnych. Mleko sojowe jest szczególnie zalecane kobietom w okresie klimakterium, ponieważ poprawia samopoczucie i zmniejsza zachorowalność na nowotwór piersi i szyjki macicy.

Na temat alergii na mleko krowie w okresie niemowlęcym słyszymy coraz więcej. Tłuszcz występujący w tym mleku jest trudno przyswajany przez dziecko. Tanim i dobrym zamiennikiem jest mleko sojowe. Jego skład odpowiada potrzebom niemowląt. Jest tak gęste i kremowe jak mleko krowie. Można na nim gotować kaszki i kasze dla maluchów. Mleko sojowe możemy dodawać do kawy, gofrów i innych domowych wypieków.

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *