Naturalny serek wiejski

Serki wiejskie to produkty spożywcze, które próbował niemal każdy, bo są naturalne i bardzo zdrowe. To nabiał wyjątkowo lubiany przez konsumentów za delikatny smak, niską zawartość tłuszczu oraz możliwość podawania na słodko i na słono. Serki wiejskie są cennym źródłem białka, którego potrzebujemy do codziennego funkcjonowania. Pewnie nie wszyscy wiedzą, że ten rodzaj twarożku wywodzi się ze Stanów Zjednoczonych, gdzie nosi nazwę cottage cheese.

pinterest


Na odchudzanie i na śniadanie

Serki wiejskie znajdują się w menu osób na diecie ze względu na niską zawartość tłuszczów oraz węglowodanów. Naturalne twarożki dostarczają około 200 kcal. Poza tym to idealny produkt spożywczy dla nadciśnieniowców, ponieważ zawiera mało soli. Serek wiejski powinien znaleźć się w naszym jadłospisie, jest źródłem pełnowartościowego białka, może być doskonałym dodatkiem do każdego typu odżywiania. Idealnie komponuje się na kanapce lub w sałacie ze świeżymi warzywami, tj. pomidorem, ogórkiem, sałatą oraz szczypiorkiem. W wersji na słodko może być serwowany na śniadanie z dodatkiem jabłka, truskawek, jagód i brzoskwiń.

Serek serkowi nie równy

Na rynku znajdziemy kilka serków wiejskich, które posiadają na etykiecie napis – NATURALNE. Teoretycznie produkty tego typu nie mają żadnych konserwantów i barwników. Praktycznie sytuacja wygląda nieco inaczej po tym jak przeczytamy dokładnie skład naszego produktu. Zwykle okres przydatności do spożycia wynosi 10 dni. Jeżeli okaże się, że serek ma długą datę ważności, może to oznaczać jedno – obecność substancji konserwujących. Idealny serek powinien składać się tylko ze śmietanki, ziarna twarogowego oraz soli. Wszelkie inne składniki są niepożądane i nie zawsze zdrowe. Odradzam także kupowanie serków wiejskich typu light, ponieważ posiadają w składzie zagęstniki.

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *