Ekologiczne opakowania na śniadanie do pracy

Zabieramy je prawie codziennie do pracy. Kanapki to najczęstszy sposób na głód w szkole i w biurze. Nawet nie zdajemy sobie sprawy z tego, że pakując je w foliowe woreczki śniadaniowe, przyczyniamy się do ogromnego zanieczyszczenia środowiska. Według badań, w USA do śmietnika trafia 20 mln plastikowych torebek po lunchu w pracy. Wyliczono nawet, że świadome pakowanie kanapek daje oszczędność 30 kg śmieci mniej w roku i około 250 dolarów. W Polsce może te statystyki nie są tak zatrważające, ale warto już dziś uzmysłowić sobie, jaki sposób pakowania lunchu jest najbardziej ekologiczny?

źródło: https://pixabay.com/

źródło: https://pixabay.com/

Pudełka na śniadanie

Coraz bardziej popularne w naszym kraju stają się lunchboxy. Przyjemne dla oka pudełka na kanapki oraz drobne przekąski są świetną alternatywą dla woreczków i folii aluminiowych jednorazowego użytku. Lunchboxy są bardzo kolorowe, wzorzyste i wykonane z bezpiecznych materiałów. Świetnie sprawdzą się jako sposób pakowania drugiego śniadania do szkoły. Nasze dziecko z większą przyjemnością sięgnie po pudełko, gdy na nim będzie widniała ulubiona postać  z kreskówki.  W świecie pełnym tworzyw sztucznych, ogromnej ilości śmieci,  pudełka i torby wielokrotnego użytku to strzał w dziesiątkę. Pudełka są bardzo wygodne, łatwo je wrzucić do plecaka dziecka lub do torby.  Uwaga! Ważne jest to, aby nie były wykonane z materiałów zawierających ołów lub winyl. Warto także odrzucić pudełka z PCV i BPA.

Termos, bidon i serwetka

To kolejne elementy niezbędne do zjedzenia drugiego śniadania. Warto zainwestować w termos, który świetnie sprawdzi się zimą. Można pakować w niego świeże i gorące zupy. Na zimne napoje dobrym rozwiązaniem będzie bidon. Dzięki temu zapobiegniemy zaśmiecaniu środowiska posiłkami zamówionymi z cateringu, które zwykle przyjeżdżają do firmy pakowane w plastikowe lub winylowe pudełka. Opakowania te lądują w koszu na śmieci, jak tylko zjemy upragnioną zupkę. Czy zdajecie sobie sprawę, ile takich pudełek wyrzucamy tygodniowo do kosza? Po drugie, warto wrócić do serwetek materiałowych, które przechowywane w kuchni, będą wielokrotnie prane, a wyrzucane po kilku latach użytkowania. Stosując papierowe serwetki niemal codziennie, nie bierzemy pod uwagę tego,  ile lasów zostało wyciętych, aby powstał materiał, z którego wykonano taką serwetkę.

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *