Sandacz z kurkami – przepis kuchni regionalnej

Szczególne miejsce w kuchni polskiej zajmuje sandacz ze względu na swoje delikatne i bardzo jasne mięso. Jest ogromnym źródłem kwasów omega-3 i białka. Sandacz (kliknij) posmakuje największym niejadkom,  bo ryba jest bardzo smaczna i lekkostrawna. W towarzystwie kurek jest numerem jeden wśród dań kuchni regionalnej Kaszub. Poniżej znajdziecie przepis kulinarny.

sandacz w lodzie

źródło: makro.pl

 

Mimo tego że sezon na kurki zakończył się w październiku, warto przeszukać spiżarnię, by znaleźć grzybki w postaci suszonej. W niektórych sklepach i hurtowniach artykułów spożywczych zimą również możemy zakupić kurki. Sos śmietanowy z dodatkiem kurem smakuje wybornie w połączeniu z polędwicą wieprzową lub ze schabem. Stanowi również bardzo udany duet z białym mięsem z ryby.

Szybki przepis na sandacza

Składniki:

  • 4 filety z sandacza,
  • sok wyciśnięty z cytryny,
  • olej roślinny do smażenia,
  • sól,
  • pieprz,
  • 450 gram kurek,
  • 2 średnie cebule,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 łyżki masła,
  • 1 łyżka mąki,
  • 150 ml śmietany 30%,
  • 2 łyżki natki pietruszki (świeżej lub mrożonej).

Przygotowanie:

Sandacza myjemy i osuszamy. Nacieramy solą od zewnątrz i wewnątrz. Skrapiamy sokiem z cytryny i pozostawiamy na godzinę. Rozgrzewamy olej na patelni i smażymy rybę po 7-8 minut z każdej strony.

Jeżeli kurki są suszone, to należy je dzień wcześniej namoczyć w wodzie, a następnie odsączyć. Potem płuczemy je pod zimną wodą i osuszamy na ręczniczku kuchennym. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy na niej pokrojoną w kostkę cebulę z dodatkiem 2 ząbków czosnku przeciśniętych przez praskę. Następnie dodajemy kurki i masło. Wszystkie składniki smażymy około 2 minut. Mieszamy, aż kurki staną się delikatne. Wtedy należy dodać na patelnię mąkę i dolać śmietanę oraz 2 łyżki soku z cytryny. Grzyby dusimy do czasu, aż sos stanie się gęsty. Na zakończenie wsypujemy natkę pietruszki posiekaną na drobne kawałki. Sos przyprawiamy pieprzem i solą. W takiej postaci ciepły sos wlewamy na kawałki sandacza i serwujemy na talerzu.

Sandacz w sosie kurkowym dobrze smakuje ze ziemniakami z wody oraz z ulubionymi warzywami gotowanymi na parze. Rybę można także upiec w piekarniku w folii, wówczas zachowa swój aromat i będzie jeszcze bardziej dietetyczna.

Uwaga! Sandacz nie jest kaloryczny. Czy wiecie, że jeden filet ma około 200 kalorii! Mięso z sandacza może zagościć w diecie osób dbających o linię. Ryba ta posmakuje także dzieciom ze względu swoją delikatność.

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *