Papryka w słoiku na zimę

źródło:Pinterest

źródło:Pinterest

Długie jesienne wieczory to najlepszy czas na przygotowanie domowych przysmaków. O tej porze roku możemy kupić paprykę – warzywo, które wykorzystamy w kuchni na wiele sposobów. Bardzo dobrze smakuje na surowo jako dodatek do kanapek, sałatek i surówek. W formie pieczonej, duszonej i grillowanej papryka jest wciąż nieoceniona w polskiej kuchni domowej.  Papryka idealnie nadaje się do marynowania na słodko i na ostro – w każdej wersji zachowuje swój kształt i smak. Poniżej sprawdzone przepisy na przetwory z papryki oparte na starych recepturach. 

Papryka na słodko

Czerwone warzywo w wersji słodkiej jest przepyszne! Do przygotowania przetworu potrzebujesz następujących składników: 1 litr wody, 2 szklanki octu, 1 szklanka cukru, 3 łyżki soli, 1 szklanka oleju, 2 łyżki miodu, 3, 5 kg papryki czerwonej lub żółtej oraz 5 główek czosnku.

Przygotowanie domowej papryki zajmuje około 60 minut. Najpierw gotujesz wodę z octem, olejem, miodem, cukrem i posiekanym czosnkiem – powstaje zalewa. W tym czasie możesz zająć się papryką – należy umyć ją starannie ciepłą wodą i wyczyścić z gniazd nasiennych. Następnie paprykę kroimy na cienkie i długie paski. Do gorącej wody wrzucasz paprykę na około 5 minut. W takiej postaci wyciągasz warzywo i układasz do słoików. Przygotowaną wcześniej zalewę należy ponownie zagotować i wlać ją do słoików. Na koniec powinno się zakręcić słoik z zawartością i odwrócić do góry dnem. Co ciekawe, nie pasteryzujemy tego przetworu na zimę.

Papryka na ostro

Konserwowa papryka na ostro idealnie pasuje jako składnik przystawek w czasie długich zimowych wieczorów. Aby przygotować słoik na zimę, potrzebujesz następujących artykułów spożywczych: 1 kg papryki żółtej i czerwonej, 2 papryczki chili. Składniki na wykonanie zalewy to: 1 szklanka octu 10%, 6 szklanek wody, 9 łyżek cukru, liście laurowe, ziele angielskie, pieprz ziarnisty, 1 łyżka oliwy na słoik, gorczyca, cebula.

Przygotowanie papryki na ostro zajmuje około 35 minut. Najpierw myjemy warzywo i usuwamy gniazda nasienne. Następnie przygotowujemy zalewę ze składników znajdujących się poniżej. Na jeden słoik z papryką przypada 3 ziarnka pieprzu, 1 liść laurowy, 1 łyżeczka gorczycy oraz 5 ziarnek ziela angielskiego. Do słoiczka dodaj także kilka plasterków cebuli i olej, układa się paprykę i zalewa roztworem. Na koniec zakręcamy przetwory i pasteryzujemy przez 10 minut.

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *