Jak rozpoznać ekologiczne jajko?

Jajko w polskiej kuchni zajmuje zasłużone i wysokie miejsce wśród produktów spożywczych. Jajecznica, jajka na twardo i inne wariacje jajeczne na stałe wpisane są w kartę dań niemalże każdej polskiej rodziny. Tajemnica smaku tych potraw tkwi przede wszystkim w jakości jajek.

ekologiczne jajka

ekologiczne jajka

Ale jakie jajka są najwyższej jakości? Odpowiedź jest prosta i znana każdej gospodyni – najlepsze są jajka wiejskie. Jak jednak odróżnić jajko wiejskie od tego wyprodukowanego w kurzych fermach, gdzie kury spędzają całe swoje życie w hali produkcyjnej faszerowane hormonami i antybiotykami? Problem rozwiązują certyfikaty ekologicznej żywności, które powinny znajdować się na skorupce każdego jajka.

Rozróżniamy 4 klasy jajek:

0 – To jaja ekologiczne, pochodzące z certyfikowanych gospodarstw. W takim przypadku kury żyją w kurniku, ale też swobodnie spacerują na świeżym powietrzu. Kurka taka jest kurka szczęśliwą, która grzebie w ziemi i nie jest karmiona sztucznymi paszami. Tylko jajko pochodzące z takiego kurnika jest prawdziwym „wiejskim jajkiem”.

1 – To jajka pochodzące z chowu na wolnym wybiegu, kury również grzebią w ziemi, ale mogą być dokarmiane sztucznymi paszami.

2 – To jaja z chowu ściółkowego, kury zamknięte są na stałe w kurniku, ale mogą się po nim swobodnie przemieszczać.

3 – To jaja z chowu klatkowego. Już samo pisanie o kurach, które przez całe życie zamknięte są w klatkach wzbudza niesmak… Na takich fermach wzrost zwierząt jest sztucznie stymulowany i otrzymują one antybiotyki. Jest to najgorszy możliwy sposób hodowli kur, niestety większość jajek na rynku pochodzi właśnie z takich hodowli. Krokiem na przód w tej kwestii było wprowadzenie zakazu hodowania kur w niezmodyfikowanych klatkach. Od 2012 roku istnieją normy określające minimalną powierzchnię, jaka musi przypadać na jedną kurę. Klatka wciąż jednak pozostaje klatką.

Przykładowe oznakowanie jajka ekologicznego może wyglądać w następujący sposób:

0-PL-1230-2355

Na koniec warto pamiętać, że nie każde jajko musi być oznaczone kodem. Małe gospodarstwa, utrzymujące nie więcej niż 50 kur, sprzedające swoje produkty wyłącznie na rynku lokalnym nie mają takiego obowiązku. Kupując nieoznaczone jajka pamiętajmy żeby dopytać się o ich pochodzenie, a jeżeli rolnik uważa, iż są to jajka ekologiczne to powinien  pokazać nam swój certyfikat.

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *