nabiał Archive

Parmezan – włoski ser niezastąpiony w kuchni

Parmezan to najpopularniejszy ser na świecie.  Ma szerokie zastosowanie w kuchni włoskiej – jako podstawowy składnik makaronów, pizzy, sałatek oraz wielu innych dań. W Polsce również ma swoje grono wielbicieli – jest ceniony za wyrazisty (nieco ostry) smak, który świetnie komponuje się ze świeżymi ...Read More

Pożyteczne bakterie kwasu mlekowego. Gdzie je znaleźć w produktach?

Dobre bakterie kwasu mlekowego występujące w jelitach są gwarancją dobrego samopoczucia oraz zapobiegają wielu chorobom. Dostarczane do organizmu w odpowiedniej dawce normalizują skład mikroflory jelitowej, ułatwiają trawienie i wpływają na wzmocnienie odporności. Bakterie kwasu mlekowego to pewnego rodzaju obrońcy chroniący przed inwazją drobnoustrojów chorobotwórczych. ...Read More

Wybieramy mleko dla dziecka

Mleko jest niezbędnym pokarmem dla każdego dziecka, ponieważ zawiera witaminy i minerały, które warunkują jego prawidłowy rozwój. Nie jest tajemnicą, że w pierwszych miesiącach życia malucha najlepsze będzie mleko mamy. Mimo tego, że każda kobieta może karmić piersią, życie pisze różne scenariusze i nierzadko ...Read More