Wizytówka Tatr i Podhala – oscypek – to nic innego, jak twardy wędzony ser w kształcie dwustronnego stożka i o słomkowej w barwie skórce. Przygotowywany jest z mleka owczego. Bez wątpienia można zaliczyć go do jednego z ulubionych przysmaków co drugiego Polaka. Od 2007 roku góralski oscypek jest drugim polskim produktem regionalnym chronionym przez prawo unijne. Oryginalne oscypki są wyrabiane wyłącznie od maja do września. W sprzedaży mogą gościć do końca października.
Oscypki są smaczne, nawet bardzo, ale czy są zdrowe? Według mieszkańców Podhala owcze mleko, z którego oscypki są produkowane zapewnia zdrowie, siłę i długowieczność. Co ciekawe, owcze mleko będące podstawą oscypka zawiera dużo więcej białka, aniżeli mleko krowie, tak więc bez wątpienia jest zdrowe. Zawiera też o wiele więcej składników mineralnych. Jest źródłem manganu, cynku i żelaza. Oscypek jest serem bogatym w białko i składniki mineralne, jednakże jest też produktem bogatym w tłuszcze. Co za tym idzie, jego kaloryczność jest dość wysoka. Oscypkami nie można więc niezdrowo się objadać. Warto za to je smakować. A smakują wybornie! Doskonale sprawdzają się w charakterze przekąski podczas wędrówki po górach lub w trakcie leniwego pikniku na łące. Idealnie smakują w postaci naturalnej, jak również grillowanej, podane w towarzystwie żurawiny.
O tak, oscypki smakują wybornie. Najbardziej lubię te na ciepło i z odrobiną żurawiny. Palce lizać!
Ja też jestem fanem oscypków. Lubię nie tylko ich smak, ale też i ten specyficzny aromat. Najbardziej smakują mi z grilla lub na zimno