Domowe gołąbki bez zawijania w pysznym sosie pomidorowym

Gołąbki tradycyjne to czołowe danie kuchni polskiej. Pojawiają się w wielu rodzinnych domach na obiad i są jedzone na różne sposoby, np. z ziemniakami, z sosem pomidorowym lub nawet w śmietanie. Danie jest dość pracochłonne i wieloskładnikowe, dlatego w niejednym domu pojawia się od święta. Poniżej alternatywa dla tradycyjnych gołąbków zawijanych w liście – zamiast zawijać farsz mięsny w obgotowane liście kapusty, można przygotować danie w sosie pomidorowym bez zawijania.

domowe gołąbki bez zawijania

domowe gołąbki bez zawijania

Składniki na gołąbki:

  • 700 gram mięsa mielonego,
  • ½ główka białej kapusty,
  • ½ szklanki ryżu białego,
  • 1 szklanka kaszy manny,
  • 2 duże cebule,
  • 4 jajka,
  • odrobina bułki tartej,
  • przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra.

Składniki na sos pomidorowy:

  • pomidory z puszki,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 2 łyżeczki oleju roślinnego,
  • 1 łyżeczka papryki mielonej ostrej,
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich,
  • przyprawy: sól, pieprz i odrobina cukru.

Przygotowanie:

Cebulę obiera się, sieka w kostkę i podsmaża na oleju. Kapustę szatkuje się na drobno, soli i odstawia na 10 minut – kapusta powinna puścić sok, który należy odcedzić. Ryż należy zgotować all dente. Wszystkie składniki (kapustę, cebulę, mięso) miesza się na gładką masę, dodając do niej na koniec kaszę mannę. Jeżeli masa nie będzie się kleić, warto dodać łyżeczkę bułki tartej. Całość należy przyprawić, a następnie uformować pulpety. Obsmażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor z każdej strony, obtaczając w bułce tartej. Podsmażone gołąbki ułożyć w naczyniu żaroodpornym i zalać przygotowanym sosem pomidorowym według przepisu. Piekarnik powinien być rozgrzany do 180 stopni Celsjusza. Włożyć do niego gołąbki i piec przez około 35-45 minut. Gotowe!

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *