Sezon na cukinię dobiega końca. Warto wykorzystać ją w kuchni, przygotowując smaczne danie na obiad. Dziś prosta w wykonaniu i smaczna cukinia, którą warto faszerować mięsem mielonym i kaszą. Potrawa nie zawiera wiele tłuszczu, jest zdrowa i bardzo smaczna.
Składniki:
- 3 średniej długości cukinie (najlepiej około 400 gram jedna),
- 50 gram kaszy jęczmiennej,
- 2 pomidory,
- 400 gram mięsa mielonego (może być wieprzowe lub z indyka)
- 2 ząbki czosnku,
- 2 cebule,
- 100 gram startego sera,
- sól,
- pieprz,
- przyprawa papryka słodka,
- przyprawa papryka ostra,
- kurkuma,
- suszone oregano.
Przygotowanie:
- Cukinie myjemy, kroimy na połówki i usuwamy gniazda nasienne. Każdą cukinię oprószamy solą oraz pieprzem. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
- Kaszę gotujemy według wskazówek zawartych na opakowaniu.
- Cebulę i czosnek obieramy, a następnie kroimy w drobną kostkę. Rozgrzewamy olej na patelni i smażymy cebulę z czosnkiem. Na koniec dodajemy mięso mielone. Wszystko doprawiamy do smaku solą, pieprzem, papryką słodką oraz ostrą, oregano.
- Gdy mięso będzie przestudzone, dodajemy starty ser i mieszamy z kaszą.
- Gotowym farszem wypełniamy każdą cukinię. Układamy na wierzchu pomidory pokrojone w pasterki i zapiekamy przez 30 minut w temperaturze 180 stopni.
Danie możemy udekorować natką pietruszki oraz kawałkami fety lub nawet oliwkami. Jak kto woli! Gotowe!
Cukinia faszerowana kaszą to szybki pomysł na zdrowy i tani obiad. Danie wygląda wybornie i jeszcze lepiej smakuje. Poleca, wypróbować!