Domowa panna cotta na maślance

Panna cotta to śmietanowy deser kuchni włoskiej, który świetnie smakuje podany z malinami lub innymi owocami. Jego przygotowanie nie jest ani czasochłonne, ani trudne. Z pewnością niezbędny jest dobry nabiał – maślanka i śmietana kremówka, dzięki któremu deser będzie miał aksamitną konsystencję i delikatny smak. Właściwie cały sekret panna cotty tkwi w śmietance – musi być ona słodka i zawierać powyżej 30% tłuszczu. Poniżej przepis.

nabiał zastosowany do zrobienia panna cotty z sosem malinowym przybranej miętą i podaną na białym talerzu

źródło: shutterstock.com

 

Jaki nabiał wybrać do deseru?

Klasyczna panna cotta powinna być zrobiona tylko na śmietance 36%. Jeżeli przeraża Was ilość tłuszczu w tym nabiale, możecie go zastąpić mlekiem lub maślanką (wystarczy szklanka). To propozycja dla osób liczących kalorie, bowiem w 100 gramach panna coty znajduje się od 300 do 350 kcal. Wiadomo, że im więcej tłuszczu w śmietance, tym więcej kalorii! Polecam zatem przygotowanie panna cotty w wersji light, tj. z dodatkiem maślanki. Tani i chudy nabiał możecie dostać w hurtowni Makro (sprawdź).

Składniki:

  • 150 ml śmietanki kremówki 30%,
  • 400 ml maślanki,
  • 4 łyżki żelatyny w proszku,
  • 5 łyżek cukru,
  • 1 laska świeżej wanilii.

Przygotowanie:

W pierwszej kolejności należy rozpuścić żelatynę w gorącej wodzie (wystarczy pół szklanki). Laskę wanilii przekroić na pół w poprzek i wyłuskać ziarenka, a następnie włożyć laskę z ziarenkami do rondelka, do którego należy wlać pół śmietanki i wsypać cukier. Na małym ogniu trzeba podgrzać śmietankę wymieszaną z wanilią i cukrem. Nie zagotowywać! Odstawić z ognia, gdy śmietanka będzie gorąca. Na koniec żelatynę dodać do maślanki i wymieszać, aż całkowicie się rozpuścić.

Pozostałą część śmietanki ubić na sztywno i dodać do niej maślankę. Całość wymieszać z żelatyną rozpuszczoną wcześniej w śmietance.

Gotową śmietanową masę należy wlać do pojemników o pojemności ok. 150 ml (mogą być plastikowe kubeczki) i wstawić na kilka godzin do lodówki (najlepiej na noc). Na koniec deser wykładamy na talerzyk, podając z malinami lub wiśniami w syropie. Odrobina lata tego przedwiośnia 🙂

Uwaga! Aby wyjąć panna cottę z pojemników, należy zanurzyć deser na kilka sekund w gorącej wodzie. Warto wiedzieć, że zamiennikiem dla nabiału pochodzącego od krowy może być mleko kokosowe. Deser ten nie smakuje jednak tak, jak klasyczna panna cotta.

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *