Kolorowy omlet z warzywami i szynką

Szukacie pomysłów na proste, sycące i tanie danie, które można przygotować w kilkanaście minut? Mam dla Was propozycje – omlet z warzywami i szynką! Zawiera on dużo odżywczego białka i jeszcze więcej witamin oraz mikroelementów. Świetnie sprawdza się na wiosenne, pożywne śniadanie oraz dobrze smakuje z nowalijkami i warzywami. Oto przepis.

patelnia a na niej omlet z warzywami z szynką

źródło: purelyconsumed.wordpress.com

Składniki na jeden omlet:

  • 2-3 jajka,
  • papryka czerwona,
  • pieczarki,
  • cebula,
  • pomidory,
  • szczypiorek,
  • 4 plasterki chudej szynki,
  • sól,
  • pieprz,
  • olej roślinny,
  • natka pietruszki,
  • zioła prowansalskie.

Przygotowanie:

Warzywa (cebulę, paprykę, pomidory) oraz pieczarki należy pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać olej i podsmażyć warzywa razem z szynką posiekaną w mniejsze kawałki. W misce należy rozbić jajka i dokładnie roztrzepać za pomocą ubijaczki. Masę jajeczną trzeba wlać do wcześniej przygotowanych warzyw na patelni i przyprawić solą, pieprzem oraz ziołami prowansalskimi.  Po kilku minutach jajka powinny ściąć się na dnie patelni. Omlet trzeba wówczas odważyć, aby łatwiej się usmażył i złożyć w pół. Gdy omlet będzie twardy i żółty, należy wyłożyć go z patelni na talerzyk, a następnie posypać szczypiorkiem i natką pietruszki.

Uwaga! Omlet warto posypać startym serem żółtym i ziołami. Wtedy ponownie przykryć i podgrzać na patelni, aż ser się dobrze rozpuści. Polecam na ciepło z ketchupem.

W tym przepisie nie ma mleka, jak przystało na podstawowy przepis na klasyczny omlet. Jest wiele odmian omletów. Wszystkim polecam omlet francuski – z jajek smażonych na maśle i mleka z dodatkiem sera koziego w środku. Wzbogacony o szynkę, pomidory i szpinak, smakuje wybornie. To mój numer jeden na liście przepisów na pożywne śniadanie dla mojej rodziny 🙂

Nie jest tajemnicą, że omlet na słodko smakuje równie dobrze, jak na słono. Warto wiedzieć, że powinno się ubijać żółtka i białka oddzielnie, by ciasto było bardziej biszkoptowe i puszyste. Bardzo ważne jest to, by omlet biszkoptowy smażyć wolno na małym ogniu. Polecam z owocami i jogurtem 🙂

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *