Pomysł na sałatkę z kaszą kuskus i warzywami

Kasza wraca do łask. Coraz więcej osób dostrzega nie tylko właściwości zdrowotne kasz, ale także ich walory smakowe. Z dodatkiem warzyw lub kurczaka mogą być wyśmienitą przekąską na drugie śniadanie lub świetnym pomysłem na ciepły obiad. Wśród wielu kasz dostępnych na rynku na szczególną uwagę zasługuje kuskus – jest uniwersalny, bo może stanowić dodatek do dań obiadowych i zastępować makaron, ziemniaki oraz ryż lub być składnikiem szybkich sałatek, które można zabrać do pracy.

źródło: https://pixabay.com/

źródło: https://pixabay.com/

W porównaniu z innymi kaszami, kuskus zawiera niewiele błonnika i jest lekkostrawny. Kuskus jest źródłem żelaza, potasu, magnezu, miedź, manganu, cynku i witamin z grupy B. Sprawdza się, gdy jemy go na ciepło lub na zimno, na słodko i na słono. Kuskus idealnie nadaje się do faszerowania warzyw, m.in. papryki, cukinii i bakłażanu. Ze względu na słodki smak (nieco orzechowy), może być także składnikiem deserów, np. z dodatkiem orzechów i owoców. Najlepiej kuskus smakuje jednak z warzywami. Oto przepis na szybką sałatkę.

Składniki:

  • 10 dag kaszy kuskus,
  • 8 dag sera feta,
  • 10 dag bobu ugotowanego, obranego ze skórki,
  • 4 suszone pomidory w oliwie z ziołami,
  • 2 łyżki oliwy z suszonych pomidorów,
  • 2 czubate łyżki nasion dyni,
  • 4 łyżeczki soku z cytryny,
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku,
  • sól, pieprz.

 

Przygotowanie:

Kaszę należy ugotować według przepisu na opakowaniu. Suszone pomidory pokroić drobno. Ser feta pokroić w kostkę albo pokruszyć. Pestki dyni zrumienić na patelni (suchej, bez oleju). Ostudzony kuskus należy wymieszać w misce z bobem, pomidorami, szczypiorem, pestkami dyni. Wszystko należy skropić olejem wymieszanym z sokiem z cytryny. Wszystko oprószyć solą i pieprzem. Wymieszać ponownie. Sałatkę odstawić na godzinę. Gotowe!

Uwaga!

Tradycyjny kuskus należy gotować na parze. Można również kupić kaszę w wersji instant, która została wcześniej ugotowana na parze – jest bardzo łatwy w przygotowaniu, bo kuskus wystarczy wsypać do naczynia, zalać wrzątkiem nieco powyżej powierzchni i pozostawić pod przykryciem na ok. 5 minut. Napęczniały zwiększy swoją objętość nawet 3-krotnie. Dobry kuskus powinien być bardzo sypki.

One Response
  1. 26 września 2017

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *