produkty ekologiczne Archive

Przepis na wigilijne ciasto – strucla makowa

Mak w kuchni polskiej pojawia się bardzo często na wigilijnym stole. Symbolizuje płodność i dostatek, a w kulturze słowiańskiej od wieków był uznawany za roślinę życia oraz śmierci, która dzięki właściwościom halucynogennym pomaga połączyć się z zaświatem. Mak, a dokładniej masa makowa, może być ...Read More

Kupuj żywność od polskich rolników

Żywność prosto od rolnika jest najzdrowsza i najsmaczniejsza. Przekonuje się o tym coraz więcej polskich konsumentów – nie tylko kupujących na lokalnych targach i giełdach owocowo-warzywnych. Niektóre fabryki żywności zaopatrują się u rolników w wiele produktów spożywczych. Rolnicy coraz śmielej prowadzą uprawy żywności lokalnej ...Read More

Od zerwania jabłka do miseczki dziecka, czyli jak powstają dania Gerber?

Wyobrażacie sobie pierwszy posiłek niemowlaka bez jabłka i marchewki? Chyba nie! Owoce i warzywa są podstawą każdej diety rozszerzające stosowanej u małych dzieci. Pewnie nieraz zastanawiacie się, czy produkty spożywcze pochodzą z upraw ekologicznych od zaprzyjaźnionych polskich sadowników? Nie zawsze przecież macie możliwość sprawdzenia ...Read More