Robimy włoskie tiramisu

Tiramisu to klasyczny włoski deser, który pojawia się na moim rodzinnym stole w szczególne okazje. To serowo-kremowe ciasto przełożone biszkoptami nasączonymi likierem Amaretto i kawą uwielbia mój mąż. Deser ten podaję najczęściej w postaci schłodzonej w towarzystwie kawy espresso. Istnieje wiele przepisów na ten włoski przysmak. Dziś podzielę się z Wami moim sprawdzonym przepisem na tiramisu. Musicie koniecznie pamiętać, że nie ma dobrego deseru bez sprawdzonego serka mascarpone!!! Zatem do dzieła 🙂

w tiramisu posypanym zmieloną kawą, mascarpone to podstawa

Składniki:

opakowanie mascarpone firmy mlekoma– 500 gram mascarpone,

– 300 gram podłużnych biszkoptów,

– 500 gram cukru pudru,

– 4 żółtka,

– ¾ filiżanki mocnej kawy (espresso),

– 150 gram śmietany kremówki,

– 90 ml likieru Amaretto (ok. 7 łyżek),

– odrobina kakao do posypania deseru lub gorzkiej czekolady.

Przygotowanie:

Przygotować espresso (najlepsze będzie z ekspresu) i wystudzić.  Wymieszać kawę z likierem Amaretto. Przygotować blaszkę do deseru – wyłożyć folią aluminiową. Kolejnym krokiem jest ubijanie śmietany kremówki – czynność wykonać szybko i intensywnie, aż śmietana stanie się „sztywna”. W drugiej misce  należy ubić same żółtka z cukrem pudrem, aż masa stanie się bardzo puszysta. Do masy żółtkowej trzeba dodać ser mascarpone – łyżka po łyżce. Uwaga! Ważny jest wybór dobrego kremowego sera o aksamitnej konsystencji. Polecam mascarpone Mlekoma – ser typu włoskiego (kliknij). Do tej samej masy należy dodawać stopniowo ubitą śmietanę kremówkę.  Wszystkie składniki należy zmiksować na małych obrotach. Ostatnim krokiem jest nasączanie biszkoptów likierem wymieszanym z kawą. Biszkopty układa się na dnie blaszki jeden obok drugiego. Na ciasteczka należy wyłożyć ubitą masę kremową (tylko połowę). Masę tę należy przykryć kolejną warstwą biszkoptów i ponownie nasączyć espresso i Amaretto. Resztę kremu wykłada się na biszkopty. Deser polecam przyprószyć kakao lub starą gorzką czekoladą.  Tiramisu powinniśmy wstawić do lodówki na kilkanaście godzin. Ciasto polecam podawać schłodzone. Gotowe!

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *